Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν επικίνδυνη τόσο την νοσοκομειακή όσο και την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα τους, σύμφωνα με το Ευροβαρόμετρο. Το ποσοστό αυτό μάλιστα φέρνει την Ελλάδα πρώτη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Στην ερώτηση «θεωρείτε πιθανό ένας ασθενής να υποστεί ζημιά από τη νοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα σας;», 83% των Ελλήνων απάντησαν θετικά. Τους ακολουθούν οι Κύπριοι με 81% ενώ τις περισσότερες αρνητικές απαντήσεις έδωσαν οι Αυστριακοί. Ανάλογα απάντησαν - σε ποσοστό 78% - οι Έλληνες και για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
Φοβούνται τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και τη λάθος διάγνωση
Οι ενδονοσοκομείακές λοιμώξεις και οι λανθασμένες διαγνώσεις είναι οι κυριότεροι παράγοντες από τους οποίους κινδυνεύουν οι Έλληνες ασθενείς, σύμφωνα με τα όσα απάντησαν κατά πλειονότητα (85% και 82% αντίστοιχα) στο Ευρωβαρόμετρο.
Αρκετά υψηλά ποσοστά (από 73% έως 60%) συγκεντρώνουν για τους Έλληνες, κίνδυνοι όπως τα χειρουργικά λάθη, η λάθος φαρμακευτική αγωγή και η δυσλειτουργία του νοσοκομειακού εξοπλισμού.
Όλα τα παραπάνω ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Απουσιάζει η προσωπική εμπειρία
Ωστόσο, μόνον 16% των Ελλήνων δήλωσαν ότι οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους είχαν εμπείρια τέτοιων «παρενεργειών» της νοσοκομειακής περίθαλψης. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 10 μονάδες χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης. Εδώ την πρώτη θέση της Ευρώπης κατέχει η Σουηδία, με τους μισούς σχεδόν πολίτες της να έχουν υποστεί κάποια «παρενέργειεα».
Οι μισοί Έλληνες θεωρούν υπεύθυνη για την ασφάλεια του συστήματος Υγείας την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ πολύ λιγότεροι (27%) αποδίδουν την ευθύνη στα ίδια τα νοσοκομεία και τις διοικήσεις τους.
http://www.healthview.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου