Αποφασίστηκε από πού θα δανειστεί η Ελλάδα
Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύεται δύσκολο σταυρόλεξο, και το μόνο το σίγουρο είναι ότι τα δάνεια του ΔΝΤ θα ήταν σαφώς φτηνότερα από αυτά που φέτος έλαβε το ελληνικό δημόσιο ή από εκείνα που θα ήταν διατεθειμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Μετά την δυστοκία των εταίρων να βοηθήσουν την Ελλάδα, προς τον ακριβό δανεισμό φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς οι ελπίδες για ευρω-στήριξη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής είναι προς το παρόν ελάχιστες, ενώ η προσφυγή στο ΔΝΤ θα έχει βαρύ αντίκτυπο.
Oι Έλληνες υφίστανται όλα τα επώδυνα μέτρα μιας «διάσωσης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνουν τη φτηνή χρηματοδότηση που αυτή θα συνεπαγόταν. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όταν απείλησε τους Ευρωπαίους εταίρους με προσφυγή στο ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ε.Ε. θα αποφασίσει την δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης που θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους της Ελλάδας. Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται πως θα ικανοποιήσει την Άνγκελα Μέρκελ, που θέτει ως προαπαιτούμενο για την στήριξη την χρεοκοπία ή την στάση πληρωμών.
Παράλληλα, η απόφαση εκτιμάται πως θα ανοίγει τον δρόμο για διμερή δανεισμό από χώρες της Ευρωζώνης και θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο άντλησης πόρων και από το ΔΝΤ εφόσον χρειαστεί.
Όπως υπολογίζει η κυβέρνηση, η απόφαση της Συνόδου θα συμβάλλει στο να πέσουν τα spread, τα οποία έχουν πάρει ξανά την ανιούσα τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Σημειώνουμε πως το Δημόσιο πρέπει να δανειστεί 25 δισεκατομμύρια το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, με την πρώτη δόση να τοποθετείται περί τα τέλη του επόμενου μήνα. Όπως εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο, ο χρόνος αυτός είναι ικανός για να αποκλιμακωθούν τα spread.
Στο μεταξύ, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων διαμορφώνεται το ευρώ, καθώς οι Ευρωπαίοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τη βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα, εν όψει της συνόδου κορυφής.
Ακόμη, ο δείκτης του δολαρίου την Παρασκευή διαμορφωνόταν σε υψηλό δύο εβδομάδων εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το θέμα της Ελλάδας αλλά και εξαιτίας της απροσδόκητης αύξησης των επιτοκίων από την Ινδία.
Το ευρώ διαμορφώνεται και σε χαμηλό 17 μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου.
http://www.hbnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου