Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Εντοπισμός γονιδίου προσφέρει ελπίδες για τη θεραπεία της φαλάκρας...

Ο εντοπισμός ενός γονιδίου που προκαλεί τη νόσο «κληρονομική υποτρίχωση» (hereditary hypotrichosis simplex - HHS), μια σπάνια μορφή παιδικής αλωπεκίας, θα μπορούσε σύμφωνα με επιστήμονες να συμβάλει στην εύρεση θεραπειών για την ανδρική φαλάκρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται APCDD1 -που εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 18- βρέθηκε ότι διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σπάνια κληρονομική νόσο, η οποία οδηγεί σε σταδιακή απώλεια του τριχωτού της κεφαλής από την παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια δερματολογίας στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia και κύρια συγγραφέα της μελέτης Angela Christiano, το εύρημα αυτό ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση της ανδρικής φαλάκρας και την ανακάλυψη φαρμάκων που θα καθιστούν εφικτή την εκ νέου ανάπτυξη τριχών.


Η ανδρική φαλάκρα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν και είναι πιο περίπλοκη από την κληρονομική αυτή νόσο, ωστόσο παρουσιάζει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με αυτή.
Τα άτομα με κληρονομική υποτρίχωση, εξηγούν οι επιστήμονες, φέρουν μια εκδοχή του γονιδίου APCDD1 που διακόπτει μια οδό σηματοδότησης, στην οποία κάποια γονίδια δίνουν εντολή σε πρωτεΐνες να ξεκινήσουν ή να διακόψουν την ανάπτυξη τριχών. Η οδός αυτή σηματοδότησης, που ονομάζεται Wnt, έχει διερευνηθεί εκτενώς σε εργαστηριακά ποντίκια και συνεπώς το εύρημα ότι υπάρχει και στον άνθρωπο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης των αιτίων της αλωπεκίας.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η παρέμβαση στην οδό σηματοδότησης Wnt στον άνθρωπο ενδέχεται να έχει επίδραση στην ανάπτυξη τριχοθυλακίων», αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Nature, «ενώ επιπλέον, οι θεραπείες που θα αναπτυχθούν δεν είναι απαραίτητο να είναι ορμονικές».
Πηγή: AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tα εξώφυλλα των εφημερίδων..

my song

Wonderful Life!

Favorite Songs...by Maiza...

VIP!!!

Google+ Followers