Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ.....Θα το βρείτε στα ράφια του Χεροκάμωτο-Χώρος

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ


Καθώς ο εγωϊκός τρόπος λειτουργίας της συνειδητότητας και όλες οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δομές που δημιούργησε μπαίνουν στο τελικό στάδιο της κατάρρευσης, οι σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών αντανακλούν τη βαθιά κρίση την οποία περνάει τώρα η ανθρωπότητα.

Μια και οι άνθρωποι ταυτίζονται όλο και περισσότερο με το νου τους, οι περισσότερες σχέσεις δεν είναι ριζωμένες στην Ύπαρξη κι έτσι μετατρέπονται σε πηγή πόνου και κυριαρχούνται από προβλήματα και συγκρούσεις.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τώρα χωρίς σύντροφο, με ή χωρίς παιδιά, ανήμποροι να φτιάξουν μια σταθερή στενή σχέση ή απρόθυμοι να επαναλάβουν το παράλογο δράμα των περασμένων σχέσεων. Άλλοι πάνε από τη μια σχέση στην άλλη, από τον ένα κύκλο ηδονής-πόνου στον άλλο, αναζητώντας μέσα από την ένωση με τον αντίθετο ενεργειακό πόλο την πληρότητα που πάντα τους ξεφεύγει.

Άλλοι πάλι, συμβιβάζονται και μένουν σε μια δυσλειτουργική σχέση στην οποία κυριαρχεί η αρνητικότητα, για χάρη των παιδιών ή της ασφάλειας, μέσα από τη δύναμη της συνήθειας, του φόβου της μοναξιάς ή κάποιας άλλης αμοιβαία "ευεργετικής" συμφωνίας, ή ακόμα και μέσα από τον ασυνείδητο εθισμό στην έξαψη του συναισθηματικού δράματος και του πόνου.

Ωστόσο, κάθε κρίση αντιπροσωπεύει όχι μόνο έναν κίνδυνο, αλλά και μια ευκαιρία. Αν οι σχέσεις μας με τους άλλους ενεργοποιούν και μεγεθύνουν τα εγωϊκά νοητικά πρότυπα και δραστηριοποιούν το πόνο-σώμα, όπως κάνουν αυτή την εποχή, γιατί να μην αποδεχτούμε αυτό το γεγονός, αντί να προσπαθούμε να ξεφύγουμε απ' αυτό; Γιατί να μη συνεργαστούμε μαζί του, αντί να αποφεύγουμε τις σχέσεις ή να συνεχίζουμε να κυνηγάμε το φάντασμα ενός ιδανικού συντρόφου σαν απάντηση στο πρόβλημά μας ή σαν μέσο για να νιώσουμε ολοκληρωμένοι;

Η ευκαιρία που κρύβεται μέσα σε κάθε κρίση δεν εκδηλώνεται παρά μόνο όταν αναγνωρίσεις και αποδεχτείς απόλυτα όλα τα στοιχεία μιας δεδομένης κατάστασης. Όσο τα αρνείσαι, όσο προσπαθείς να ξεφύγεις απ' αυτά ή εύχεσαι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, το παράθυρο της ευκαιρίας δεν ανοίγει κι εσύ μένεις παγιδευμένος μέσα σ' αυτή την κατάσταση, που θα παραμείνει η ίδια ή θα χειροτερέψει.

Όταν αναγνωρίζεις και αποδέχεσαι τα γεγονότα, σ' ένα βαθμό απελευθερώνεσαι απ' αυτά. Για παράδειγμα, όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει δυσαρμονία στη σχέση σου, αυτή η γνώση βάζει έναν καινούριο παράγοντα, και η δυσαρμονία δεν μπορεί να μείνει αμετάβλητη. Όταν γνωρίζεις ότι δεν είσαι ήρεμος, η γνώση σου δημιουργεί ένα ήσυχο χώρο που περιβάλλει τη μη-ηρεμία σου με μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη και τρυφερότητα, και ύστερα μεταστοιχειώνει τη μη-ηρεμία σου σε ηρεμία.

Σε ότι αφορά την εσωτερική μεταστοιχείωση, δεν υπάρχει τίποτε που να μπορείς να κάνεις γι' αυτήν. Δεν μπορείς να μεταμορφώσεις τον εαυτό σου, και σίγουρα δεν μπορείς να μεταμορφώσεις το σύντροφό σου ή οποιονδήποτε άλλον. Τ ο μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να δημιουργήσεις ένα Χώρο για να συμβεί η μεταμόρφωση, για να μπουν η θεία Χάρη και η αγάπη.

Έτσι, όποτε η σχέση σου δε λειτουργεί, όποτε σου βγάζει στην επιφάνεια την "παραφροσύνη" σου, αλλά κι αυτή του συντρόφου σου, να χαίρεσαι. Αυτό που ήταν ασυνείδητο έρχεται στο φως. Είναι μια ευκαιρία για λύτρωση. Κράτα τη γνώση εκείνης της στιγμής και ιδιαίτερα της εσωτερικής σου κατάστασης. Αν υπάρχει θυμός, γνώριζε ότι είναι θυμός. Αν είναι ζήλια, αμυντικότητα, παρόρμηση για καυγά, ανάγκη να έχεις δίκιο, ένα εσώτερο παιδί που απαιτεί αγάπη και προσοχή, ή συναισθηματικός πόνος οποιουδήποτε είδους - ότι κι αν είναι, γνώριζε την πραγματικότητα εκείνης της στιγμής και κράτα αυτή τη γνώση. Η σχέση γίνεται τότε η σαντάνα σου, η πνευματική σου άσκηση.

Αν παρατηρήσεις κάποια μη συνειδητή συμπεριφορά στο σύντροφο σου, κράτα τη στη στοργική αγκαλιά της γνώσης σου, έτσι ώστε να μην αντιδράσεις. Η ασυνειδησία και η γνώση δεν μπορούν να συνυπάρξουν για πολύ - ακόμα κι αν αυτή τη γνώση την έχει μόνο ο άλλος και όχι εκείνος που ενεργεί μη συνειδητά. Η ενέργεια που βρίσκεται πίσω από την εχθρότητα και την επιθετικότητα βρίσκει την παρουσία της αγάπης εντελώς ανυπόφορη. Αν αντιδράσεις στην ασυνειδησία του συντρόφου σου, τότε γίνεσαι κι εσύ συνειδητός. Αν όμως ύστερα θυμηθείς να γνωρίζεις την αντίδρασή σου, τότε τίποτε δεν έχει χαθεί.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση να εξελιχθεί επειδή αυτό είναι η μόνη μας πιθανότητα να επιβιώσουμε ως είδος. Αυτό θα επηρεάσει κάθε πλευρά της ζωής σου και ιδιαίτερα τις στενές σου σχέσεις. Ποτέ πριν οι σχέσεις δεν ήταν τόσο προβληματικές και γεμάτες συγκρούσεις όσο είναι τώρα.

Όπως ίσως έχεις παρατηρήσει, οι σχέσεις δεν υπάρχουν για να σε κάνουν ευτυχισμένο ή ολοκληρωμένο. Αν συνεχίσεις να επιδιώκεις τη λύτρωση μέσα από μια σχέση, θα απογοητεύεσαι ξανά και ξανά. Αν όμως δεχτείς ότι η σχέση υπάρχει για να σε κάνει συνειδητό, αντί για να σε κάνει ευτυχισμένο, τότε η σχέση θα σο προσφέρει λύτρωση, και θα ευθυγραμμίζεσαι με την υψηλότερη συνειδητότητα που θέλει να γεννηθεί σε τούτο τον κόσμο. Γι' αυτούς που εμμένουν στα παλιά πρότυπα, θα υπάρχει όλο και περισσότερος πόνος, βία, σύγχυση και παραφροσύνη...ECHART TOLLE

THE POWER OF NOWΘα το βρείτε στα ράφια του Χεροκάμωτο-Χώροςhttp://www.xerokamoto.gr/

1 σχόλιο:

KOSTAS PAPAPOSTOLOU είπε...

Με έβαλες σε σκέψεις.
Καλό μεσημέρι.

Tα εξώφυλλα των εφημερίδων..

my song

Wonderful Life!

Favorite Songs...by Maiza...

VIP!!!