Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Διατροφή για να μην ανεβαίνει το σάκχαρό σας



Οι χρυσοί διατροφικοί κανόνες

Αριθμός γευμάτων – Βασικός κανόνας μικρά και συχνά γεύματα
Ο καταμερισμός του φαγητού σας σε μικρά και τακτά γεύματα, είναι πολύ σημαντικός για τον έλεγχο των
σακχάρου, καθώς αν ίσες θερμίδες καταμεριστούν σε 2 ή 3 μεγάλα γεύματα και όχι σε περισσότερα και πιο
 μικρά η ρύθμιση του σακχάρου είναι δύσκολη. Ουσιαστικά, τα πολλά και μικρά γεύματα δεν προκαλούν
απότομα σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρό μας και δίνουν στον οργανισμό τι δυνατότητα να το ρυθμίσει
καλύτερα. 5 – 6 γεύματα την ημέρα θεωρούνται ιδανικά.

Οι υδατάνθρακες στα γεύματά μας
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γευμάτων σας, το σημαντικότερο συστατικό για τη δίαιτα
ενός ατόμου με διαβήτη, είναι οι υδατάνθρακες. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει
κάποιος είναι οι υδατάνθρακες που παίρνει μέσω της τροφής του. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι
το ψωμί, το παξιμάδι, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, οι πατάτες, τα φρούτα
και οι χυμοί, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά, η ζάχαρη, το μέλι, η σοκολάτα και γενικά όλα τα γλυκά.

Βάλτε στη ζωή σας το γλυκαιμικό δείκτη
Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Δεν μπορούμε δηλαδή να βάλουμε στην ίδια μοίρα τα όσπρια ή μια
 πράσινη σαλάτα, με κάποιο γλυκό ή τη σοκολάτα. Για να διευκολυνθούμε λοιπόν ως προς το τι
υδατάνθρακες πρέπει να τρώμε δημιουργήθηκε ο όρος γλυκαιμικός δείκτης. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία
 που να τεκμηριώνουν μακροχρόνια την ευεργετική δράση της επιλογής τροφών χαμηλών σε γλυκαιμικό
δείκτη, η γνώση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών μπορεί, με τη βοήθεια και του αυτοελέγχου που
εφαρμόζει το άτομο με διαβήτη, να συνεισφέρει θετικά στον έλεγχο του σακχάρου. Με άλλα λόγια όσο πιο
χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ένα τρόφιμο τόσο πιο καλό για το σάκχαρό μας και την υγεία μας.
Γενικότερα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, λαδερά) θα είναι
καλό να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στο γεύμα και να μην συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα σε μεγάλες ποσότητες. 

ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

1ο συστατικό : Κρέας ή Κοτόπουλο ή Ψάρι ή Αυγό
2ο συστατικό : Λαχανικά ή λαδερά ή όσπρια
3ο συστατικό : Ψωμί ή ρύζι ή πατάτες ή πουρές ή μακαρόνια ή χυλοπίτες ή κριθαράκι


Προτιμήστε γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη

Οι γλυκαντικές ουσίες, όπως λέει και το όνομά τους, είναι τα συστατικά εκείνα που προσδίδουν την πιο
γλυκιά γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχουν οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.) οι οποίες
αυξάνουν το σάκχαρό μας και θα πρέπει να ελέγχεται η κατανάλωσή μας και οι τεχνητές ή άλλες γλυκαντικές
 ουσίες. Οι τελευταίες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη (500 – 600 φορές), συνήθως δεν απορροφούνται
από τον οργανισμό μας και άρα δεν μας δίνουν θερμίδες ούτε επηρεάζουν το σάκχαρό μας. Από τις πιο ασφαλείς
είναι η σουκραλόζη και πρόσφατα και η στέβια.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας 

Διαβήτης και υψηλή χοληστερίνη πολλές φορές πάνε μαζί. Για το λόγο αυτό μειώστε την κατανάλωση
κορεσμένων λιπαρών (κυρίως μέσα από κόκκινο κρέας – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι-, πλήρη γαλακτοκομικά, τυριά, γλυκά και λιπαρές ύλες όπως βούτυρο και μαγιονέζα). Αντί αυτών προτιμήστε ψάρια, πουλερικά, ημιάπαχα γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Χάστε βάρος αν τα κιλά σας είναι πάνω από το φυσιολογικό

Το υψηλό σωματικό βάρος θεωρείται αιτία και όπως λέμε παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη
διαβήτη τύπου 2. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να κρατάτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και αν
 είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος να χάσετε κάποια κιλά.


Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Share |

Ακτινίδιο: «βόμβα» βιταμινών!



Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες και πολύτιμα για το σώμα μας στοιχεία. Τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο και ένα μόλις ακτινίδιο μετράει για μία ολόκληρη μερίδα από τις 5 την ημέρα που πρέπει να καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά!

Διατροφικά στοιχεία του ακτινίδιου:

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε Κάλιο. Μάλιστα περιέχουν την ίδια ποσότητα Καλίου που βρίσκουμε και στις μπανάνες. Ακόμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Με ένα μόνο ακτινίδιο, υπερκαλύπτετε την συνιστώμενη ημερίσια ποσότητα βιταμίνης C! Μπορεί τα πορτοκάλια να είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, όμως τα ακτινίδια την περιέχουν σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα!
Ακόμα, τα μαύρα μικρά σπόρια στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.
Τα ακτινίδια είναι επίσης μία εξαιρετική φυσική πηγή φολικού οξέως.

Ακτινίδιο και οφέλη στην υγεία:

Πεπτικό σύστημα:

Τα ακτινίδια είναι πλούσα σε φυτικές ίνες. Έτσι καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.
Ακόμα, έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ακτινιδίων με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέως εντέρου.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C, την οποία περιέχουν σε αφθονία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών.

Άσθμα:

Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μίαισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων.

Χρόνιες ασθένειες:

Όπως συμβαίνει και με άλλα φρούτα και λαχανικά, η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων, βοηθάει στην μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Όραση:

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Τα ακτινίδια έχουν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε λουτεΐνη, σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά και έρευνες έδειξαν πως βοηθούν στην πρόληψη οφθαλμολογικών προβλημάτων και επιδείνωσης της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και την πάροδο του χρόνου.

Χοληστερίνη:

Το ακτινίδιο, όπως και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται συστηματικά μειώνουν αποτελεσματικά την κακή χοληστερίνη, θωρακίζοντας την καρδιά και το αγγειακό μας σύστημα.

source: https://5tinimera.wordpress.com

Share |

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Κουτσοπόδι ο θρυλικός Τζιμ Λόντος ---2 Γενάρη του 1897----

 Ο Τζίμ Λόντος, γεννήθηκε στο Κουτσοπόδι του Άργους στις 2 Γενάρη του 1897. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χριστόφορος Θεοφίλου, και ήταν το τελευταίο από τα 13 παιδιά της οικογένειάς του.
 Σε ηλικία 13 ετών μεταναστεύει στην Αμερική (!). Εργάζεται για χρόνια σε δουλειές του ποδαριού. Το αθλητικό και ρωμαλέο παρουσιαστικό του τον φέρνει στην ελεύθερη πάλη που εκείνη την εποχή ασκείται σε τσίρκα.

Γρήγορα ξεχωρίζει, και η μία νίκη διαδέχεται την άλλη. Ταυτόχρονα η πάλη φεύγει απο τα τσίρκα και μετακομίζει, σαν ανεξάρτητο άθλημα, στα ριγκ. Το άθλημα γίνεται πολύ δημοφιλές, ενώ η φήμη του απλώνεται συνεχώς.

 Μοναδικό εμπόδιο το επίθετό του, Theofilou, που είναι δύσκολο να προφερθεί στα αγγλικά. Έτσι ο μάνατζέρ του αποφασίζει να το αλλάξει και το κάνει Jim London από τον Jack London τον οποίο θαύμαζε, όχι ως συγγραφέα βέβαια, αλλά ως σπουδαίο αθλητικό ραδιοσχολιαστή που μετέδιδε αγώνες πάλης!


Πράγματι ο Jack London, έκανε για αρκετά χρόνια διάφορες δουλειές του ποδαριού πριν αφοσιωθεί στο γράψιμο. Υπήρξε μικροαπατεώνας, χρυσοθήρας και άλλα, μεταξύ των οποίων και αθλητικογράφος! Ο παλαιστής προχώρησε σε μικρή διόρθωση του ονόματός του από London σε Londos για να θυμίζει την ελληνική του καταγωγή. Με αυτό το όνομα είναι που ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της πάλης στην κατηγορία των βαρέων βαρών.
Γρήγορα κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία αυτή, και τον κράτησε για σχεδόν είκοσι χρόνια. Στην Ελλάδα έγινε πραγματικός θρύλος. Λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις στην επαρχία, κατά τις δεκαετίες του ’20 και ’30, όταν γεννιόταν αγόρι που φαινόταν ότι θα γίνει εύρωστο και ωραίο το βαφτίζαν Τζιμλόντο!
Έρχεται δύο φορές στην Αθήνα και δίνει δύο νικηφόρους αγώνες στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου γίνεται το αδιαχώρητο μέσα και έξω από το στάδιο. Γίνεται δεκτός από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Μάρκος Βαμβακάρης γράφει τους στίχους (όχι ότι καλύτερο έχει γράψει σαν στίχους ο Μάρκος, αλλά έχει καμία σημασία αυτό;) και τη μουσική ενός ζεϊμπέκικου προς τιμήν του. Το 1935 κυκλοφορούν μόνο δύο αθλητικές εφημερίδες, ο «Αθλητισμός» και ο «Αθλητικός Τύπος». Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή η πρώτη και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο η δεύτερη. Τα αθλητικά γεγονότα δεν ήtαν πολλά εκείνη την εποχή και η κυκλοφορία των εφημερίδων αυτών σχετικά χαμηλή. Ο εκδότης της πρώτης λοιπόν, για να αυξήσει τις πωλήσεις του, εφευρίσκει και δημοσιεύει φανταστικούς αγώνες του Τζιμ Λόντος με ανύπαρκτους παλαιστές όπου βέβαια ο έλληνας είναι πάντα ο νικητής! Αποτέλεσμα; Κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων.


Ο ανταγωνιστής εκδότης απαντά με τη σειρά του δημοσιεύοντας ανύπαρκτους αγώνες του έλληνα πρωταθλητή με τους εκλεκτότερους γιαπωνέζους σαμουράι (!), που, υποτίθεται ότι τους στέλνει ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, για να του πάρουν τον τίτλο. Μετά την ήττα τους οι γιαπωνέζοι σαμουράι αυτοκτονούν κάνοντας χαρακίρι μη αντέχοντας την χαμένη τους τιμή!


Τέτοιες απίστευτες και πολύ χαριτωμένες ιστορίες γύρω από τον Τζιμ Λόντος. Ο Τζιμ Λόντος ήταν γενναιόδωρος. Μετά την απόσυρσή του το 1946, αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπίες και προσέφερα σημαντικά ποσά για τα ελληνόπουλα που έμειναν ορφανά στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πέθανε στις 19 Αυγούστου το 1975 από καρδιακή προσβολή ενώ κοιμόταν.


 Πολύτιμο αρχειακό υλικό από τον ιστορικό αγώνα στο Παναθηναικό Στάδιο μεταξύ του Τζιμ Λόντου και του Γεωργιανού παλαιστή Kola (Nicholas) Kwariani, τον οποίο παρακολούθησαν 100.000 Αθηναίοι (υπολογίζεται ότι άλλοι 50.000 έμειναν εκείνη την ημέρα χωρίς εισητήριο). Στο βίντεο ακούγεται η φωνή της Ρόζας Εσκενάζυ στο τραγούδι «Στο Λεβέντη Μας Τζιμ Λόντο». Το προσκύνημα στα πάτρια εδάφη (Δημαρχείο 'Αργους, 1928), η επίσκεψη στον Ελευθέριο Βενιζέλο μαζί με τον Δημήτρη Τόφαλο, και αστεϊσμοί με τους πρωταθλητές του μποξ Tony Canzoneri (αριστ.) και Mickey Walker (δεξ.).
Share |

Love is everything...Do not forget it ...Happy New 2016....



Share |

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Σταφύλια και η σημαντική διατροφική τους αξία. Κάνουν καλό σε πολλές παθήσεις. Έχουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Μύθος ότι το σταφύλι παχαίνει Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/08/grapes.html#ixzz3iVL1SWd1
















Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Άμεσα συνδεδεμένο με την καλοκαιρινή διατροφή, το σταφύλι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων, τόσο λόγω της δροσιστικής και ιδιαίτερης γεύσης του, όσο και λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας.
Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προιόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο. 
Για το σταφύλιυπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στα συμπόσια των αρχαίωνΣτην αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρονται τρία πρόσωπα με το όνομα Στάφυλος. Η επικρατέστερη σχετικά με το όνομα των σταφυλιών αναφέρεται στον Στάφυλο, που ήταν βοσκός του βασιλιά Οινέα. Κάθε σούρουπο, όταν οδηγούσε τα κοπάδια πίσω στο υποστατικό του αφεντικού του, πρόσεξε ότι μια γίδα καθυστερούσε, ενώ συγχρόνως έκανε τρέλες. Την παρακολούθησε μια μέρα και είδε ότι το ζώο έτρωγε κάποιους καρπούς που ο ίδιος δεν είχε ξαναδεί. Ο Στάφυλος διηγήθηκε το περιστατικό στον Οινέα και αυτός του υπέδειξε να στίψει τους καρπούς αυτούς και να πάρει τον χυμό τους. Παρασκεύασε έτσι ένα ποτό που ονομάσθηκε οίνος (κρασί) από το όνομα του βασιλιά, ενώ οι καρποί αυτοί ονομάσθηκαν σταφύλια (σταφυλαί) από το όνομα του Σταφύλου.
Η καλλιέργεια της αμπέλου γινόταν  στην περιοχή  του Τίγρη και του  Ευφράτη. Οι Ρωμαίοι,  ήταν λάτρεις του κρασιού καθώς  επίσης και εξαίρετοι  αγρότες. Η καλλιέργεια της αμπέλου, η κατανάλωση σταφυλιών και η παραγωγή κρασιού είχε εξαπλωθεί σε όλη την αυτοκρατορία. Σε πολλές απεικονίσεις συμποσίων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, βλέπουμε μεγάλα τσαμπιά με ζουμερά φρέσκα σταφύλια.  Το σταφύλι,  αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο και στην εκκλησιαστική μας παράδοση.

Μας απασχολεί μέχρι και σήμερα λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει και μια πληθώρα μελετών που αναγνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι  κύριες ποικιλίες  σταφυλιού είναι : η Ευρωπαϊκή (Vitis vinifera), οι Βορειο – αμερικάνικες (Vitis labrusca και Vitis rotunndifolia ) και ορισμένες Γαλλικές παραλλαγές
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα. Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο

Το σταφύλι αποτελεί μια πλήρη τροφή ισοδύναμη με το μητρικό γάλα, αλλά βέβαια μόνο για την περίοδο που ωριμάζει

Τα 100 γρ.  σταφυλιού  αποδίδουν 60 kcal. Είναι φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες Α,  Β και C ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Συγκεκριμένα το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγχρόνως είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (Κ), και σίδηρο (Fe). Το αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 16 στοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 πιο βασικά περιέχονται στα σταφύλια (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο κ.α.). Επίσης το σταφύλι λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που αναδεικνύουν την προστατευτική δράση του σταφυλιού και των παραγωγών του ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών της ομάδας των φλαβονοειδών που περιέχουν και φαίνεται να συντελούν στη πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος). Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού, μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Οι  ανθοκυανίνες, οι πολυφαινόλες και η κουερσιτίνη που περιέχονται στο σταφύλιλόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους,  εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων, μειώνουν τις φλεγμονές και ασκούν αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή τα οποία βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και επιταχύνουν τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Το σταφύλι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών που συντελούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.
Επίσης, το σταφύλι κατέχει ξεχωριστή θέση και στην κοσμετολογία, οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και κατατάσσοντας το σταφύλι ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά συστατικά ενάντια στη γήρανση.
Παράλληλα, λόγω των αποτοξινωτικών του ιδιοτήτων δίνει λάμψη στο δέρμα και βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Στην σύγχρονη κοσμετολογία, εκτός από τα πολύτιμα συστατικά του, χρησιμοποιούνται και τα έλαια του κουκουτσιού του ως έλαια βάσης, λόγω της υψηλής πτητικότητας τους.
Το σταφύλι μειώνει τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Μεγάλο ποσοστό της ενοχλητικής κυτταρίτιδας οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Το σταφύλι θα εντοπίσει τα σημεία της κατακράτησης και θα αποβάλει υγρά και άλατα λειαίνοντας τα "προβληματικά" σημεία. 
Οι σπόροι του σταφυλιού  είναι πολύτιμοι γιατί περιέχουν  σημαντικά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα από τις  επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Η  φλούδα του σταφυλιού περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη παρουσιάζει αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση,  προλαμβάνει τον καρκίνο, ελέγχει το σάκχαρο του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Η ένωση αυτή, έδειξε κάποια καρδιοπροστατευτική δράση in vitro, καθώς και  ιδιότητες αντιαιμοπεταλικές και αντιοξειδωτικές. Πιθανόν λοιπόν, η προληπτική αντικαρκινική δράση που φαίνεται να εμφανίζουν τα σταφύλια να οφείλεται ως ένα βαθμό στην ρεσβερατρόλη (έχει εξεταστεί ο πιθανός προληπτικός ρόλος της ρεσβερατρόλης έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου όπως είναι καρκίνος προστάτη και παχέος εντέρου). Απαιτούνται οπωσδήποτε,  περισσότερες οι μελέτες για τον καθορισμό της βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης των τροφίμων, αλλά για πιο ακριβή καθορισμό της δράσης της και των επιδράσεών της  στον ανθρώπινο οργανισμό.  
Ο ρόλος της ρεσβερατρόλης σε χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών ενώ εξετάζεται επίσης ο ρόλος της σε λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς ή σε μύκητες. Αναφέρεται επίσης, ότι η ρεσβερατρόλη συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, παρεμβαίνοντας και μεταβάλλοντας τον μοριακό μηχανισμό στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό γίνεται πρώτον: γιατί  μειώνει  της δυνατότητας βλάβης  των αιμοφόρων αγγείων  μέσω μείωσης της δραστικότητας της αγγειοτασίνης (συστημική ορμόνη που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία διαφορετικά, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση του αίματος) και δεύτερον: γιατί βοηθάει στην αυξημένη παραγωγή του αγγειοδιασταλτικού νιτρικού οξείδιου (μια ευεργετική ένωση που προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων).

Τέλος, το σταφύλι ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων, αυξάνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου και παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση καθώς αρκετοί είναι οι πάσχοντες από αλλεργίες που αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τη χρήση εκχυλίσματος σταφυλιού.

Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τους πόνους στα γόνατα
Οι πόνοι στα γόνατα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην παρουσία οστεοαρθρίτιδας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από φθορά των χόνδρων μεταξύ των αρθρώσεων.
Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 45 ετών, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες.
Διατροφικά στοιχεία έχουν κατά καιρούς με την αντιμετώπιση της. Μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, έρχεται να συσχετίσει την τακτική κατανάλωση σταφυλιών με ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και βελτίωση της ελαστικότητας των αρθρώσεων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά μια «δίαιτα σταφυλιών», είχαν σημαντική μείωση του πόνου. Η ευεργετική αυτή επίδραση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες.
Οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική αυτή δράση στις πολυφαινόλες των σταφυλιών, οι οποίες φαίνεται να μειώνουν δείκτες φλεγμονής και να προστατεύουν τα κύτταρα των χόνδρων. Ωστόσο, όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης και να επιβεβαιωθεί η προστατευτική δράση των σταφυλιών έναντι του πόνου της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Οι κυριότερες βιταμίνες και τα σημαντικότερα μέταλλα του σταφυλιού
Τα σταφύλια περιέχουν πολλά χρήσιμα μέταλλα όπως  μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και πολύτιμες βιταμίνες όπως Θειαμίνη (Βιτ Β1), ριβοφλαβίνη (Βιτ Β2) , πυριδοξίνη (Βιτ Β6), Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α και Βιταμίνη Κ

Μέση διατροφική ανάλυση 100g σταφυλιού
Θρεπτικό συστατικό
Τιμή
% της ΣΗΠ*
Ενέργεια
69 Kcal
3.5%
Υδατάνθρακες
18 g
14%
Πρωτεΐνες
0.72 g
1%
Ολικά λιπαρά
0.16 g
0.5%
Διαιτητικές ίνες
0.9 g
2%
Βιταμίνες
Φυλλικό οξύ
2 µg
0.5%
Νιασίνη
0.188 mg
1%
Παντοθενικό οξύ
0.050 mg
1%
Πυριδοξίνη
0.086 mg
7.5%
Ριβοφλαβίνη
0.070 mg
5%
Θειαμίνη
0.069 mg
6%
Βιταμίνη A
66 IU
3%
Βιταμίνη C
10.8 mg
18%
Βιταμίνη E
0.19 mg
1%
Βιταμίνη K
14.6 µg
12%
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο
0%
1 mg
Κάλιο
191 mg
4%
Μέταλλα
Ασβέστιο
10 mg
1%
Χαλκός
0.127 mg
14%
Σίδηρος
0.36 mg
4.5%
Μαγνήσιο
7 mg
2%
Μαγγάνιο
0.071 mg
3%
Ψευδάργυρος
0.07 mg
0.5%
Φυτοχημικά
α-Καροτένιο
1 µg
--
ß-καροτένιο
39 µg
--
Λουτεΐνη-ζεαξανθίνη
72 µg
--

 ΣΗΠΣυνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
Πηγή : USDA National Nutrient data base

Παχαίνουν τα σταφύλια;
Δίνουν 65-80 θερμίδες / 100 γρ, 16.1 γρ υδατάνθρακες και 79.3 γρ νερό, με 0.9 γρ φυτικές ίνεςΕίναι ένα φρούτο με ωραία γεύση και φανατικούς οπαδούςΘέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή η ποσότητα που καταναλώνουμεαφού ένα ισοδύναμο φρούτου για το σταφύλι είναι μόλις οι 12 ρόγες καιόχι ένα ολόλήρο τσαμπί1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο 2 μεγάλα άλλα φρούτα δηλαδή,Η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως. Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως, όπως κια όλα τα άλλα καλοκαιρινά φρούτα,  μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος μας μόνο αν τα υπερκαταναλώσουμε. Έτσι, αν σε ένα διαιτολόγιο μέσης περιεκτικότητας σε θερμίδες συστήνουμε 3-4 ισοδύναμα φρούτα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι 1 ισοδύναμο σταφυλιού=12 ρόγες


Συνιστάται το σταφύλι να καταναλώνεται με τη φλούδα και τα κουκούτσια για να προσλαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά μπορεί κάλλιστα να συνοδευτεί με τυρί όπως φέτα και γραβιέρα ή ακόμα και να μαγειρεύεται μαζί με κρεατικά.
Επιλέξτε σταφύλια που έχουν ρώγες σφιχτές , αλλά ώριμες. (δεν θα ωριμάσουν  περαιτέρω μετά). Το στέλεχος θα πρέπει να είναι σκληρό και σταθερό, χωρίς ίχνη μούχλας. Μην επιλέγετε τα υπερώριμα σταφύλια, γιατί οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σταφύλι δεν έχει ωριμάσει πολύ. Για να δείτε πόσο ώριμο είναι, σηκώστε ένα τσαμπί και τινάξτε το ελαφρά. Οι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Αν πέφτουν, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή είναι πολύ ώριμο.
Συντηρούνται για λίγες ημέρες  σε κεντρικό ράφι. Είναι καλό να αφαιρέσετε την υγρασία των σταφυλιών με απορροφητικό χαρτί και μετά να τα τοποθετήστε σε περφορέ σακούλα.

Συντήρηση στον καταψύκτη

Τοποθετήστε ολόκληρα φρούτα,  σε ένα πιάτο. Όταν παγώσουν, κλείστε τα καλά σε μια  σακούλα ειδική για  καταψύκτη.


Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Καλοκαιρινά φρούτα, τι μας προσφέρουν και πως θα τα διαλέξουμε.


Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή,, μορ. Βιολόγος,  medlabnews.gr


Tα κεράσια, το καρπούζι και τα ροδάκινα είναι υγιεινές τροφές που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για γλυκό το καλοκαίρι. Ο παρακάτω οδηγός παρέχει πληροφορίες για το πώς να διαλέξουμε το καλύτερο καλοκαιρινό φρούτο και το ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του καθενός.

ΚΕΡΑΣΙΑ KAI ΒΥΣΣΙΝΑ
 Είτε προτιμάτε τα γλυκά κεράσια ή τα βύσσινα, μπορούμε να τα απολαύσουμε φρέσκα για μία μικρή περίοδο του έτους.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά: σε ανθοκυανίνες, που ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού και σε κερκετίνη που πιθανόν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μία καλή πηγή ινών, καλίου και Βιταμινών Α και C.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Προτιμήστε να καταναλώσετε κεράσια την εποχή τους (Μάιο – Ιούλιο). Επιλέξτε τα κεράσια με σφιχτή σάρκα, που είναι συμπαγή και γυαλιστερά χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Διατηρήστε τα κεράσια στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά.
TIP: Αποτελούν ιδανική τροφή για μαθητές σε περιόδους εξετάσεων. Πλούσια σε Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενισχύουν την συγκέντρωση και μειώνουν την πνευματικη κόπωση.
                      
         
ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Τα ροδάκινα είναι άφθονα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ζουμερά και νόστιμα, πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο, μπορείτε να τα απολαύσετε ψιλοκόβοντας τα μέσα στο πρωινό γιαούρτι σας ή τα δημητριακά, να φτιάξετε νόστιμες πίτες ή να πειραματιστείτε προσθέτοντάς τα σε ευφάνταστες καλοκαιρινές συνταγές.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: πέρα από την υπέροχη γεύση τους, τα ροδάκινα είναι πλούσια σε Βιταμίνη AC και κάλιο. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών, β-καροτένιου (το οποίο τους προσφέρει το βαθύ ροδακινί χρώμα τους) και φλαβονοειδή, τα οποία επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνουν τον κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, μόνο με 60 θερμίδες το καθένα και πλούσια σε ίνες, είναι το ιδανικό φρούτο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Διαλέξτε ροδάκινα με έντονο και ελαφρώς γλυκό άρωμα. Όσο πιο μαλακά είναι τόσο πιο ώριμα είναι. Το έντονο χρώμα δεν είναι χαρακτηριστικό ωριμότητας αλλά ποικιλίας.  Αποφύγετε τα ροδάκινα που πρασινίζουν, έχουν κοπεί πολύ νωρίς και δεν θα ωριμάσουν σωστά. Μη ζουλάτε ποτέ τα ροδάκινα καθώς τραυματίζονται εύκολα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: εάν τα ροδάκινα που αγοράσατε χρειάζεται να ωριμάσουν, μη τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο αλλά δώστε τους λίγο χώρο και φυλάξτε τα για 1-2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις ωριμάσουν μεταφέρετέ τα στο ψυγείο και καταναλώστε τα μέσα σε μία εβδομάδα.

*by dimi
ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Το πλέον καλοκαιρινό φρούτο, αγαπημένο μικρών και μεγάλων μας ξυπνά όμορφες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Ζουμερό και με γλυκιά γεύση, μας αναζωογονεί και μας δροσίζει χωρίς να μας φουσκώνει.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ: το καρπούζι έχει 40% περισσότερο λυκοπένιο (γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες) από τη ντομάτα. Το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι απορροφάται εύκολα χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα, αντίθετα με τις ντομάτες, και είναι αρκετά σταθερό ακόμα και όταν το καρπούζι διατηρηθεί στο ψυγείο. Το καρπούζι είναι επίσης μία καλή πηγή Βιταμινών A και C ενώ προσφέρει και Βιταμίνη Β6, β-καροτένιο, θειαμίνη και κάλιο.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Το καρπούζι που θα διαλέξετε πρέπει να είναι συμπαγές και συμμετρικό, χωρίς χτυπήματα και κοψίματα. Θα πρέπει να είναι σχετικά βαρύ για το μέγεθός του και να έχει ένα κιτρινωπό σημείο από τη μία μεριά, εκεί που αφέθηκε να ωριμάσει στον ήλιο. Το ιδανικό καρπούζι έχει πυκνή, σφιχτή και ζουμερή σάρκα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Πλύνετε ολόκληρο το καρπούζι σε καθαρό, τρεχούμενο νερό και στεγνώστε το πριν το κόψετε. Η θερμοκρασία του πρέπει να διατηρείτε, εάν το αγοράσετε δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου αποθηκεύστε το και σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε. Αντίστοιχα, αποθηκεύστε το στο ψυγείο αν το έχετε αγοράσει από ψυγείο.
Πηγή webmd


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2012/06/blog-post_12.html#ixzz3iPOzHXYy

Share |