Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Διατροφή για αντιγήρανση; Κι όμως, υπάρχει

Καθώς μεγαλώνουμε, στην προσπάθειά μας να καθυστερήσουμε τα αποκαλυπτικά σημάδια του χρόνου, καταφεύγουμε σε διάφορες εύκολες, αλλά δαπανηρές και αμφιβόλου αποτελέσματος λύσεις, που μας προσφέρονται από τη βιομηχανία καλλυντικών. Δοκιμάζουμε κάθε λογής κρέμες και διορθωτικά προϊόντα, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει πως ό,τι τρώμε και πίνουμε είναι πολύ περισσότερο σημαντικά για μια πιο υγιή και νεανική όψη της επιδερμίδας μας. 

Δείτε με ποιο τρόπο, κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορούμε να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου:
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν και περιορίζουν τις ανεπιθύμητες δράσεις της οξείδωσης των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για ποικίλα προβλήματα υγείας, αλλά και της γήρανσης της επιδερμίδας. 
Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με διαφορετικά και έντονα χρώματα. Στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Ιδιαίτερα υψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφίμων βρίσκονται οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα καρότα, το μπρόκολο και όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. 
Επιπλέον, αφεψήματα βοτάνων όπως το πράσινο τσάι, το τζίτζερ, το μελισσόχορτο, το υπερικό ή βαλσαμόχορτο αλλά και η κανέλλα Κεϋλάνης προσφέρουν εκτός από την υπέροχη γεύση τους και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών γνωστών ως πολυφαινόλες.

Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης C. Εκτός από ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό η βιταμίνη C παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του πολύτιμου για την επιδερμίδα κολλαγόνου, στην επιδιόρθωση των ιστών μέσω της συμβολής της στην πρωτεϊνοσύνθεση,  καθώς και στη διατήρηση της υγείας των τριχοειδών αγγείων. Άριστες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι λιγότερο επιρρεπείς από άλλους στην εμφάνιση ρυτίδων και ξηρότητας του δέρματος που συχνά παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά. Τέτοια είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που εκτός του ότι είναι απαραίτητα για ποικίλες και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, επιπλέον ενισχύουν την καλή όψη του δέρματος, κάνοντάς το να δείχνει πιο νεανικό, λαμπερό και υγιές. Διατροφικές επιλογές που περιέχουν ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σολομός, τσιπούρα και σκουμπρί. Καλά λιπαρά υπάρχουν, επίσης, σε αφθονία στους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, σε διάφορους σπόρους όπως ο λιναρόσπορος, οι ηλιόσποροι, ο κολοκυθόσπορος και το σουσάμι αλλά και στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε λινολεϊκό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της απαλότητας και της καλής εμφάνισης της επιδερμίδας. Αποφύγετε τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καταστροφική για το δέρμα παραγωγή των ελευθέρων ριζών. Ελαχιστοποιείστε, επίσης, την κατανάλωση των κορεσμένων λιπών που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα.
Ενισχύστε την πρόσληψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο για την επιδερμίδα μας, καθώς συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων μας,  διατηρώντας έτσι το δέρμα μας σφριγηλό και νεανικό. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά (στρείδια, μύδια), οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το κόκκινο κρέας.
Χρησιμοποιείτε κουρκουμά (turmeric) στη μαγειρική σας. Η  κουρκουμίνη, η βασική ουσία που περιέχεται στο turmeric, συνεργατικά με  άλλες ουσίες αυτού του βοτάνου, προσδίδουν βιολογικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τέτοιες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης.
Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας. Το νερό είναι ζωτικό και απαραίτητο συστατικό της δομής του δέρματος προσδίδοντάς του ελαστικότητα, λάμψη και ζωντάνια. Εξασφαλίστε  ότι πίνετε τουλάχιστο έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και απολαύστε μια τόσο υγιή όσο και νεανική στην εμφάνιση επιδερμίδα.
Τέλος, προσπαθήστε να διατηρείτε ένα φυσιολογικό για το ύψος σας βάρος και εντάξτε στην καθημερινότητά σας μια μορφή άσκησης που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, χορό κ.ά. 

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα διατηρήσετε το σώμα σε φόρμα, αλλά θα βελτιώσετε και τις ψυχοσωματικές παραμέτρους που συμβάλλουν σε μια μοναδική αίσθηση ευφορίας, θετικής διάθεσης και ικανοποίησης

Βασιλική  Σκρέτα,  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,medlabnews.gr

Share |

Είναι ο καρκίνος επάρατη νόσος; Η απομυθοποίηση


Καρκίνος, και μόνο η λέξη προκαλεί φόβο.  Και σήμερα ακόμη το 2016, οι συγγενείς αναρωτιούνται αν η νόσος είναι μεταδοτική, οι δε δημοσιογράφοι συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούν τη λέξη «καρκίνος» και να αναφέρονται σε αυτόν ως «επάρατη νόσο».

Τί σημαίνει «επάρατος»; Ξεκινώντας από την ετυμολογία η λέξη «επάρατος» προέρχεται από το «ἐπί + ἀρῶμαι (< ἀρά : η προσευχή, η κατάρα), σημαίνει δηλ.  αναθεματισμένος, επικατάρατος, καταραμένος.
Δυστυχώς στην χώρα μας βρισκόμαστε πολύ πίσω από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, στην Γερμανία ή στην Σουηδία. Εκεί οι άνθρωποι μιλάνε ανοιχτά για τον καρκίνο στις παρέες τους. Εδώ, πάρα πολλές φορές, ο καρκινοπαθής αντιμετωπίζεται ως «χαμένη υπόθεση» ακόμα και από ιατρούς. 



Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουάριου και για να βοηθήσω στην απομυθοποίηση του, θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα στοιχεία:
  • Ο καρκίνος μπορεί να κυριαρχεί περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου από ό,τι σε παλιότερες εποχές, αλλά υπάρχει από τότε που υπάρχουν άνθρωποι. Περιγράφθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από αιγύπτιους και αρχαίους έλληνες γιατρούς, ενώ ερευνητές έχουν ανακαλύψει ενδείξεις καρκίνου σε σκελετό ηλικίας 3.000 χρόνων.
  • Οι άνθρωποι ζουν σήμερα περισσότερο για να αναπτύξουν καρκίνο, έχουμε δε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε τους καρκίνους με μεγαλύτερη ακρίβεια, χάρη στις προόδους που έχουν γίνει στην ακτινολογική απεικόνιση και την παθολογία.
  • Ο καρκίνος αποτελεί σήμερα την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι η δεύτερη αιτία μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο 75% των περιπτώσεων πλήττονται άτομα άνω των 55 ετών. 
  • Περίπου 10 εκατομμύρια νέοι ασθενείς με καρκίνο το χρόνο, ενώ προβλέπεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 15 εκατομμύρια το 2020. Η εξήγηση βασίζεται στην αύξηση του χρόνου ζωής μας κατά 10 χρόνια την τελευταία πεντηκονταετία, αλλά και στον τρόπο ζωής, το στρές, τη  διατροφή καθώς και σε άλλους παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα. 
  • Παρά την αύξηση της συχνότητάς του, ο καρκίνος αντιμετωπίζεται σήμερα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η πενταετής επιβίωση των ασθενών αγγίζει το 70%, ενώ το 1975 ήταν στο 50%, όπως τονίζει ο ογκολόγος Πάρις Κοσμίδης. 
  • Υπολογίζεται ότι πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σήμερα ανάμεσά μας, κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν προσβληθεί από κάποια μορφή καρκίνου. 

Οι εξελίξεις της επιστήμης, η πρόοδος της ανοσολογίας και της μοριακής βιολογίας, με την πληθώρα πιο αποτελεσματικών και στοχευμένων φαρμάκων, καθώς και η  έγκαιρη διάγνωση της νόσου συμβάλλουν στη θεραπεία της. 
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες συγκεντρώθηκαν πολλά στοιχεία, που μαρτυρούν ότι το στρες έχει πολλές δηλητηριώδεις επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και ότι ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου. Μάλιστα έχει αναπτυχθεί ένας νέος τομέας, ο οποίος ονομάστηκε Ψυχονευροανοσολογία που στόχο έχει τη μελέτη και κατανόηση των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ του στρες, των ψυχολογικών μηχανισμών, του ανοσοποιητικού συστήματος, του καρκίνου και άλλων νόσων.
Χάρη στην πρόοδο των ερευνών, η επιβίωση από τον καρκίνο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 10%, μόνο την τελευταία δεκαετία. Στην πραγματικότητα, οι μισοί ασθενείς επιβιώνουν πλέον για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Επομένως, ο καρκίνος είναι μια ασθένεια όπως πολλές άλλες, που γνωρίζουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε.  Φτάνουν πια τα επίθετα και οι άστοχοι αυτοί χαρακτηρισμοί. Δώστε την ευκαιρία στους συνανθρώπους μας να μιλάνε  χωρίς φόβο, χωρίς προκατάληψη για τον καρκίνο. 
Μην αφαιρείτε την ελπίδα!
Μη φοβάστε τη λέξη!. 

της Dr Καλλιόπης Αθανασιάδη, M.D, medlabnews.gr

Share |

"Αγγελος στη Γη...." " Angel on Earth..."


By Dimi

 Ήταν κάποιες εβδομάδες πριν που βγαίναμε απο το χωριο μας ( Κουτσοποδι ) πηγαίνοντας προς Αργος
Μέσα απο το αμαξι ο ουρανός μου φάνηκε έντονα περίεργος ...  έβλεπα ενα  είδος σύννεφου σκορπισμένο στον ουρανό που ήταν πράγματι τεράστιο  ..κ πολύ περαξενο για τη συγκεκριμένη στιγμή της μερας....

Και  ξαφνικά διέκρινα έναν  Άγγελο να εξαφανίζεται αργά μέσα απο αυτό...

Πραγματικά σάστισα κ ίσα που μπόρεσα να τραβήξω  κάποιες φωτογραφίες τις οποίες κ σας παραθέτω για να δείτε κ εσείς.......

Στο αυτοκίνητο ειμασταν 2 άτομα κ βλέπαμε κάτι μοναδικό... απίστευτο θέαμα
Πραγματικά Τεράστιος ήταν

Άραγε είναι αυτος ο μοναδικός....?


By Dimi 

It was a few weeks ago that we came out from our village (Koutsopodi) going to Argos
Through the car the sky seemed intensely curious ... i overlooked a kind of cloud scattered in the sky was indeed huge ..and really really strange for this particular time of the day ....

And suddenly I saw an Angel disappearing slowly through it ...

I was really Daze and barely able to catch some photos which you quote Mr. to see you Mr. .......

In the car we saw 2 people  something unique ... incredible sight
Really Huge was

I wonder, is this the only one...? 

Dimi- Gr.

Share |

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

«Το χέρι του Θεού» εμφανίστηκε στη Μαδέρα


 «Το χέρι του Θεού» είδε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Μαδέρα της Πορτογαλίας ένας 32χρονος μπλόγκερ και δεν έχασε στιγμή να το απαθανατίσει με την κάμερά του.

Οι απίστευτες εικόνες κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου και έχουν εντυπωσιάσει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι και έδωσαν στο φαινόμενο που αποτυπώνεται την ονομασία: «Το χέρι του Θεού».

Ο Πορτογάλος μπλόγκερ Ροτζέριο Πασέκο, ο οποίος τράβηξε τη «μαγική» φωτογραφία, αποκάλυψε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του όταν αντίκρισε το τεράστιο αυτό σύννεφο στον ουρανό της Μαδέρα.

«Μόλις είδα τον ουρανό έτρεξα να πάρω την κάμερά μου και να τραβήξω φωτογραφίες. Νόμιζα πως έβλεπα ένα χέρι που κρατούσε μια πύρινη μπάλα», είπε ο 32χρονος, ο οποίος «ανέβασε» στη συνέχεια τις εντυπωσιακές εικόνες στο μπλογκ του.

Ο μοναδικός σχηματισμός που κατέγραψε ο Πασέκο δημιουργείται στα σύννεφα όταν δύο διαφορετικά στρώματα αέρα στην ατμόσφαιρα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από τη Μαδέρα:





http://www.zougla.gr

Share 

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

"Η ανθρωπότητα απειλείται"

Από κινδύνους, που η ίδια δημιούργησε, απειλείται η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον διάσημο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ.

Οι τρεις σοβαρότεροι κίνδυνοι κατά τον διάσημο φυσικό είναι: ο πυρηνικός πόλεμος, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι γενετικά τροποποιημένοι ιοίΟ Χόκινγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια επιστημονικής διάλεξης, υπό την αιγίδα του BBC, για τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής.

Οι τρεις σοβαρότεροι κίνδυνοι κατά τον διάσημο φυσικό είναι: ο πυρηνικός πόλεμος, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι γενετικά τροποποιημένοι ιοί.

«Καθένα από τα σενάρια αυτά, αργά ή γρήγορα, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση του πλανήτη μας» αναφέρει ο Χόκινγκ, τονίζοντας ότι «όσο προοδεύει η τεχνολογία, τόσο δημιουργούνται και νέοι τρόποι για να εξελιχθούν στραβά τα πράγματα για την ανθρωπότητα».

«Μπορεί η πιθανότητα να συμβεί μια τραγωδία στη Γη σε συγκεκριμένη χρονιά να είναι αρκετή μικρή, ωστόσο συσσωρευμένη στον χρόνο γίνεται βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια» υποστήριξε.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε επεκταθεί στο διάστημα και σε άλλους αστέρες, ώστε μια καταστροφή επί Γης να μη σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».


source: zougla.gr

Share |

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ


Αγροτόσημο για όλους τους μετανάστες

Μπλόκο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη «μαύρη» εργασία στον αγροτικό τομέα από μετανάστες που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής. Νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλισή τους στον ΟΓΑ.

Αγροτόσημο για όλους τους μετανάστες
Μπλόκο στη «μαύρη» εργασία των παράτυπων μεταναστών, που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, βάζει η κυβέρνηση με την καθιέρωση υποχρεωτικού εργοσήμου για τους εργάτες γης. Με διάταξη νόμου, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», μπαίνει τέλος στην αδήλωτη εργασία στον αγροτικό τομέα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

source:ethnos.gr


Share |

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Διατροφή για να μην ανεβαίνει το σάκχαρό σας



Οι χρυσοί διατροφικοί κανόνες

Αριθμός γευμάτων – Βασικός κανόνας μικρά και συχνά γεύματα
Ο καταμερισμός του φαγητού σας σε μικρά και τακτά γεύματα, είναι πολύ σημαντικός για τον έλεγχο των
σακχάρου, καθώς αν ίσες θερμίδες καταμεριστούν σε 2 ή 3 μεγάλα γεύματα και όχι σε περισσότερα και πιο
 μικρά η ρύθμιση του σακχάρου είναι δύσκολη. Ουσιαστικά, τα πολλά και μικρά γεύματα δεν προκαλούν
απότομα σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρό μας και δίνουν στον οργανισμό τι δυνατότητα να το ρυθμίσει
καλύτερα. 5 – 6 γεύματα την ημέρα θεωρούνται ιδανικά.

Οι υδατάνθρακες στα γεύματά μας
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γευμάτων σας, το σημαντικότερο συστατικό για τη δίαιτα
ενός ατόμου με διαβήτη, είναι οι υδατάνθρακες. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει
κάποιος είναι οι υδατάνθρακες που παίρνει μέσω της τροφής του. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι
το ψωμί, το παξιμάδι, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, οι πατάτες, τα φρούτα
και οι χυμοί, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά, η ζάχαρη, το μέλι, η σοκολάτα και γενικά όλα τα γλυκά.

Βάλτε στη ζωή σας το γλυκαιμικό δείκτη
Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Δεν μπορούμε δηλαδή να βάλουμε στην ίδια μοίρα τα όσπρια ή μια
 πράσινη σαλάτα, με κάποιο γλυκό ή τη σοκολάτα. Για να διευκολυνθούμε λοιπόν ως προς το τι
υδατάνθρακες πρέπει να τρώμε δημιουργήθηκε ο όρος γλυκαιμικός δείκτης. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία
 που να τεκμηριώνουν μακροχρόνια την ευεργετική δράση της επιλογής τροφών χαμηλών σε γλυκαιμικό
δείκτη, η γνώση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών μπορεί, με τη βοήθεια και του αυτοελέγχου που
εφαρμόζει το άτομο με διαβήτη, να συνεισφέρει θετικά στον έλεγχο του σακχάρου. Με άλλα λόγια όσο πιο
χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ένα τρόφιμο τόσο πιο καλό για το σάκχαρό μας και την υγεία μας.
Γενικότερα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, λαδερά) θα είναι
καλό να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στο γεύμα και να μην συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα σε μεγάλες ποσότητες. 

ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

1ο συστατικό : Κρέας ή Κοτόπουλο ή Ψάρι ή Αυγό
2ο συστατικό : Λαχανικά ή λαδερά ή όσπρια
3ο συστατικό : Ψωμί ή ρύζι ή πατάτες ή πουρές ή μακαρόνια ή χυλοπίτες ή κριθαράκι


Προτιμήστε γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη

Οι γλυκαντικές ουσίες, όπως λέει και το όνομά τους, είναι τα συστατικά εκείνα που προσδίδουν την πιο
γλυκιά γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχουν οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.) οι οποίες
αυξάνουν το σάκχαρό μας και θα πρέπει να ελέγχεται η κατανάλωσή μας και οι τεχνητές ή άλλες γλυκαντικές
 ουσίες. Οι τελευταίες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη (500 – 600 φορές), συνήθως δεν απορροφούνται
από τον οργανισμό μας και άρα δεν μας δίνουν θερμίδες ούτε επηρεάζουν το σάκχαρό μας. Από τις πιο ασφαλείς
είναι η σουκραλόζη και πρόσφατα και η στέβια.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας 

Διαβήτης και υψηλή χοληστερίνη πολλές φορές πάνε μαζί. Για το λόγο αυτό μειώστε την κατανάλωση
κορεσμένων λιπαρών (κυρίως μέσα από κόκκινο κρέας – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι-, πλήρη γαλακτοκομικά, τυριά, γλυκά και λιπαρές ύλες όπως βούτυρο και μαγιονέζα). Αντί αυτών προτιμήστε ψάρια, πουλερικά, ημιάπαχα γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Χάστε βάρος αν τα κιλά σας είναι πάνω από το φυσιολογικό

Το υψηλό σωματικό βάρος θεωρείται αιτία και όπως λέμε παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη
διαβήτη τύπου 2. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να κρατάτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και αν
 είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος να χάσετε κάποια κιλά.


Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Share |

Ακτινίδιο: «βόμβα» βιταμινών!



Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες και πολύτιμα για το σώμα μας στοιχεία. Τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο και ένα μόλις ακτινίδιο μετράει για μία ολόκληρη μερίδα από τις 5 την ημέρα που πρέπει να καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά!

Διατροφικά στοιχεία του ακτινίδιου:

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε Κάλιο. Μάλιστα περιέχουν την ίδια ποσότητα Καλίου που βρίσκουμε και στις μπανάνες. Ακόμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Με ένα μόνο ακτινίδιο, υπερκαλύπτετε την συνιστώμενη ημερίσια ποσότητα βιταμίνης C! Μπορεί τα πορτοκάλια να είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, όμως τα ακτινίδια την περιέχουν σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα!
Ακόμα, τα μαύρα μικρά σπόρια στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.
Τα ακτινίδια είναι επίσης μία εξαιρετική φυσική πηγή φολικού οξέως.

Ακτινίδιο και οφέλη στην υγεία:

Πεπτικό σύστημα:

Τα ακτινίδια είναι πλούσα σε φυτικές ίνες. Έτσι καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.
Ακόμα, έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ακτινιδίων με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέως εντέρου.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C, την οποία περιέχουν σε αφθονία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών.

Άσθμα:

Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μίαισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων.

Χρόνιες ασθένειες:

Όπως συμβαίνει και με άλλα φρούτα και λαχανικά, η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων, βοηθάει στην μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Όραση:

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Τα ακτινίδια έχουν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε λουτεΐνη, σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά και έρευνες έδειξαν πως βοηθούν στην πρόληψη οφθαλμολογικών προβλημάτων και επιδείνωσης της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και την πάροδο του χρόνου.

Χοληστερίνη:

Το ακτινίδιο, όπως και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται συστηματικά μειώνουν αποτελεσματικά την κακή χοληστερίνη, θωρακίζοντας την καρδιά και το αγγειακό μας σύστημα.

source: https://5tinimera.wordpress.com

Share |

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Κουτσοπόδι ο θρυλικός Τζιμ Λόντος ---2 Γενάρη του 1897----

 Ο Τζίμ Λόντος, γεννήθηκε στο Κουτσοπόδι του Άργους στις 2 Γενάρη του 1897. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χριστόφορος Θεοφίλου, και ήταν το τελευταίο από τα 13 παιδιά της οικογένειάς του.
 Σε ηλικία 13 ετών μεταναστεύει στην Αμερική (!). Εργάζεται για χρόνια σε δουλειές του ποδαριού. Το αθλητικό και ρωμαλέο παρουσιαστικό του τον φέρνει στην ελεύθερη πάλη που εκείνη την εποχή ασκείται σε τσίρκα.

Γρήγορα ξεχωρίζει, και η μία νίκη διαδέχεται την άλλη. Ταυτόχρονα η πάλη φεύγει απο τα τσίρκα και μετακομίζει, σαν ανεξάρτητο άθλημα, στα ριγκ. Το άθλημα γίνεται πολύ δημοφιλές, ενώ η φήμη του απλώνεται συνεχώς.

 Μοναδικό εμπόδιο το επίθετό του, Theofilou, που είναι δύσκολο να προφερθεί στα αγγλικά. Έτσι ο μάνατζέρ του αποφασίζει να το αλλάξει και το κάνει Jim London από τον Jack London τον οποίο θαύμαζε, όχι ως συγγραφέα βέβαια, αλλά ως σπουδαίο αθλητικό ραδιοσχολιαστή που μετέδιδε αγώνες πάλης!


Πράγματι ο Jack London, έκανε για αρκετά χρόνια διάφορες δουλειές του ποδαριού πριν αφοσιωθεί στο γράψιμο. Υπήρξε μικροαπατεώνας, χρυσοθήρας και άλλα, μεταξύ των οποίων και αθλητικογράφος! Ο παλαιστής προχώρησε σε μικρή διόρθωση του ονόματός του από London σε Londos για να θυμίζει την ελληνική του καταγωγή. Με αυτό το όνομα είναι που ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της πάλης στην κατηγορία των βαρέων βαρών.
Γρήγορα κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία αυτή, και τον κράτησε για σχεδόν είκοσι χρόνια. Στην Ελλάδα έγινε πραγματικός θρύλος. Λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις στην επαρχία, κατά τις δεκαετίες του ’20 και ’30, όταν γεννιόταν αγόρι που φαινόταν ότι θα γίνει εύρωστο και ωραίο το βαφτίζαν Τζιμλόντο!
Έρχεται δύο φορές στην Αθήνα και δίνει δύο νικηφόρους αγώνες στο Παναθηναϊκό στάδιο όπου γίνεται το αδιαχώρητο μέσα και έξω από το στάδιο. Γίνεται δεκτός από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Μάρκος Βαμβακάρης γράφει τους στίχους (όχι ότι καλύτερο έχει γράψει σαν στίχους ο Μάρκος, αλλά έχει καμία σημασία αυτό;) και τη μουσική ενός ζεϊμπέκικου προς τιμήν του. Το 1935 κυκλοφορούν μόνο δύο αθλητικές εφημερίδες, ο «Αθλητισμός» και ο «Αθλητικός Τύπος». Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή η πρώτη και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο η δεύτερη. Τα αθλητικά γεγονότα δεν ήtαν πολλά εκείνη την εποχή και η κυκλοφορία των εφημερίδων αυτών σχετικά χαμηλή. Ο εκδότης της πρώτης λοιπόν, για να αυξήσει τις πωλήσεις του, εφευρίσκει και δημοσιεύει φανταστικούς αγώνες του Τζιμ Λόντος με ανύπαρκτους παλαιστές όπου βέβαια ο έλληνας είναι πάντα ο νικητής! Αποτέλεσμα; Κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων.


Ο ανταγωνιστής εκδότης απαντά με τη σειρά του δημοσιεύοντας ανύπαρκτους αγώνες του έλληνα πρωταθλητή με τους εκλεκτότερους γιαπωνέζους σαμουράι (!), που, υποτίθεται ότι τους στέλνει ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, για να του πάρουν τον τίτλο. Μετά την ήττα τους οι γιαπωνέζοι σαμουράι αυτοκτονούν κάνοντας χαρακίρι μη αντέχοντας την χαμένη τους τιμή!


Τέτοιες απίστευτες και πολύ χαριτωμένες ιστορίες γύρω από τον Τζιμ Λόντος. Ο Τζιμ Λόντος ήταν γενναιόδωρος. Μετά την απόσυρσή του το 1946, αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπίες και προσέφερα σημαντικά ποσά για τα ελληνόπουλα που έμειναν ορφανά στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πέθανε στις 19 Αυγούστου το 1975 από καρδιακή προσβολή ενώ κοιμόταν.


 Πολύτιμο αρχειακό υλικό από τον ιστορικό αγώνα στο Παναθηναικό Στάδιο μεταξύ του Τζιμ Λόντου και του Γεωργιανού παλαιστή Kola (Nicholas) Kwariani, τον οποίο παρακολούθησαν 100.000 Αθηναίοι (υπολογίζεται ότι άλλοι 50.000 έμειναν εκείνη την ημέρα χωρίς εισητήριο). Στο βίντεο ακούγεται η φωνή της Ρόζας Εσκενάζυ στο τραγούδι «Στο Λεβέντη Μας Τζιμ Λόντο». Το προσκύνημα στα πάτρια εδάφη (Δημαρχείο 'Αργους, 1928), η επίσκεψη στον Ελευθέριο Βενιζέλο μαζί με τον Δημήτρη Τόφαλο, και αστεϊσμοί με τους πρωταθλητές του μποξ Tony Canzoneri (αριστ.) και Mickey Walker (δεξ.).
Share |

Love is everything...Do not forget it ...Happy New 2016....



Share |

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Σταφύλια και η σημαντική διατροφική τους αξία. Κάνουν καλό σε πολλές παθήσεις. Έχουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Μύθος ότι το σταφύλι παχαίνει Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/08/grapes.html#ixzz3iVL1SWd1
















Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Άμεσα συνδεδεμένο με την καλοκαιρινή διατροφή, το σταφύλι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων, τόσο λόγω της δροσιστικής και ιδιαίτερης γεύσης του, όσο και λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας.
Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προιόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο. 
Για το σταφύλιυπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στα συμπόσια των αρχαίωνΣτην αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρονται τρία πρόσωπα με το όνομα Στάφυλος. Η επικρατέστερη σχετικά με το όνομα των σταφυλιών αναφέρεται στον Στάφυλο, που ήταν βοσκός του βασιλιά Οινέα. Κάθε σούρουπο, όταν οδηγούσε τα κοπάδια πίσω στο υποστατικό του αφεντικού του, πρόσεξε ότι μια γίδα καθυστερούσε, ενώ συγχρόνως έκανε τρέλες. Την παρακολούθησε μια μέρα και είδε ότι το ζώο έτρωγε κάποιους καρπούς που ο ίδιος δεν είχε ξαναδεί. Ο Στάφυλος διηγήθηκε το περιστατικό στον Οινέα και αυτός του υπέδειξε να στίψει τους καρπούς αυτούς και να πάρει τον χυμό τους. Παρασκεύασε έτσι ένα ποτό που ονομάσθηκε οίνος (κρασί) από το όνομα του βασιλιά, ενώ οι καρποί αυτοί ονομάσθηκαν σταφύλια (σταφυλαί) από το όνομα του Σταφύλου.
Η καλλιέργεια της αμπέλου γινόταν  στην περιοχή  του Τίγρη και του  Ευφράτη. Οι Ρωμαίοι,  ήταν λάτρεις του κρασιού καθώς  επίσης και εξαίρετοι  αγρότες. Η καλλιέργεια της αμπέλου, η κατανάλωση σταφυλιών και η παραγωγή κρασιού είχε εξαπλωθεί σε όλη την αυτοκρατορία. Σε πολλές απεικονίσεις συμποσίων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, βλέπουμε μεγάλα τσαμπιά με ζουμερά φρέσκα σταφύλια.  Το σταφύλι,  αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο και στην εκκλησιαστική μας παράδοση.

Μας απασχολεί μέχρι και σήμερα λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει και μια πληθώρα μελετών που αναγνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι  κύριες ποικιλίες  σταφυλιού είναι : η Ευρωπαϊκή (Vitis vinifera), οι Βορειο – αμερικάνικες (Vitis labrusca και Vitis rotunndifolia ) και ορισμένες Γαλλικές παραλλαγές
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα. Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο

Το σταφύλι αποτελεί μια πλήρη τροφή ισοδύναμη με το μητρικό γάλα, αλλά βέβαια μόνο για την περίοδο που ωριμάζει

Τα 100 γρ.  σταφυλιού  αποδίδουν 60 kcal. Είναι φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες Α,  Β και C ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Συγκεκριμένα το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγχρόνως είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (Κ), και σίδηρο (Fe). Το αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 16 στοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 πιο βασικά περιέχονται στα σταφύλια (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο κ.α.). Επίσης το σταφύλι λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που αναδεικνύουν την προστατευτική δράση του σταφυλιού και των παραγωγών του ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών της ομάδας των φλαβονοειδών που περιέχουν και φαίνεται να συντελούν στη πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος). Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού, μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Οι  ανθοκυανίνες, οι πολυφαινόλες και η κουερσιτίνη που περιέχονται στο σταφύλιλόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους,  εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων, μειώνουν τις φλεγμονές και ασκούν αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή τα οποία βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και επιταχύνουν τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Το σταφύλι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών που συντελούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.
Επίσης, το σταφύλι κατέχει ξεχωριστή θέση και στην κοσμετολογία, οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και κατατάσσοντας το σταφύλι ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά συστατικά ενάντια στη γήρανση.
Παράλληλα, λόγω των αποτοξινωτικών του ιδιοτήτων δίνει λάμψη στο δέρμα και βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Στην σύγχρονη κοσμετολογία, εκτός από τα πολύτιμα συστατικά του, χρησιμοποιούνται και τα έλαια του κουκουτσιού του ως έλαια βάσης, λόγω της υψηλής πτητικότητας τους.
Το σταφύλι μειώνει τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Μεγάλο ποσοστό της ενοχλητικής κυτταρίτιδας οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Το σταφύλι θα εντοπίσει τα σημεία της κατακράτησης και θα αποβάλει υγρά και άλατα λειαίνοντας τα "προβληματικά" σημεία. 
Οι σπόροι του σταφυλιού  είναι πολύτιμοι γιατί περιέχουν  σημαντικά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα από τις  επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Η  φλούδα του σταφυλιού περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη παρουσιάζει αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση,  προλαμβάνει τον καρκίνο, ελέγχει το σάκχαρο του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Η ένωση αυτή, έδειξε κάποια καρδιοπροστατευτική δράση in vitro, καθώς και  ιδιότητες αντιαιμοπεταλικές και αντιοξειδωτικές. Πιθανόν λοιπόν, η προληπτική αντικαρκινική δράση που φαίνεται να εμφανίζουν τα σταφύλια να οφείλεται ως ένα βαθμό στην ρεσβερατρόλη (έχει εξεταστεί ο πιθανός προληπτικός ρόλος της ρεσβερατρόλης έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου όπως είναι καρκίνος προστάτη και παχέος εντέρου). Απαιτούνται οπωσδήποτε,  περισσότερες οι μελέτες για τον καθορισμό της βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης των τροφίμων, αλλά για πιο ακριβή καθορισμό της δράσης της και των επιδράσεών της  στον ανθρώπινο οργανισμό.  
Ο ρόλος της ρεσβερατρόλης σε χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών ενώ εξετάζεται επίσης ο ρόλος της σε λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς ή σε μύκητες. Αναφέρεται επίσης, ότι η ρεσβερατρόλη συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, παρεμβαίνοντας και μεταβάλλοντας τον μοριακό μηχανισμό στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό γίνεται πρώτον: γιατί  μειώνει  της δυνατότητας βλάβης  των αιμοφόρων αγγείων  μέσω μείωσης της δραστικότητας της αγγειοτασίνης (συστημική ορμόνη που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία διαφορετικά, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση του αίματος) και δεύτερον: γιατί βοηθάει στην αυξημένη παραγωγή του αγγειοδιασταλτικού νιτρικού οξείδιου (μια ευεργετική ένωση που προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων).

Τέλος, το σταφύλι ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων, αυξάνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου και παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση καθώς αρκετοί είναι οι πάσχοντες από αλλεργίες που αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τη χρήση εκχυλίσματος σταφυλιού.

Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τους πόνους στα γόνατα
Οι πόνοι στα γόνατα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην παρουσία οστεοαρθρίτιδας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από φθορά των χόνδρων μεταξύ των αρθρώσεων.
Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 45 ετών, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες.
Διατροφικά στοιχεία έχουν κατά καιρούς με την αντιμετώπιση της. Μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, έρχεται να συσχετίσει την τακτική κατανάλωση σταφυλιών με ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και βελτίωση της ελαστικότητας των αρθρώσεων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά μια «δίαιτα σταφυλιών», είχαν σημαντική μείωση του πόνου. Η ευεργετική αυτή επίδραση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες.
Οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική αυτή δράση στις πολυφαινόλες των σταφυλιών, οι οποίες φαίνεται να μειώνουν δείκτες φλεγμονής και να προστατεύουν τα κύτταρα των χόνδρων. Ωστόσο, όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης και να επιβεβαιωθεί η προστατευτική δράση των σταφυλιών έναντι του πόνου της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Οι κυριότερες βιταμίνες και τα σημαντικότερα μέταλλα του σταφυλιού
Τα σταφύλια περιέχουν πολλά χρήσιμα μέταλλα όπως  μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και πολύτιμες βιταμίνες όπως Θειαμίνη (Βιτ Β1), ριβοφλαβίνη (Βιτ Β2) , πυριδοξίνη (Βιτ Β6), Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α και Βιταμίνη Κ

Μέση διατροφική ανάλυση 100g σταφυλιού
Θρεπτικό συστατικό
Τιμή
% της ΣΗΠ*
Ενέργεια
69 Kcal
3.5%
Υδατάνθρακες
18 g
14%
Πρωτεΐνες
0.72 g
1%
Ολικά λιπαρά
0.16 g
0.5%
Διαιτητικές ίνες
0.9 g
2%
Βιταμίνες
Φυλλικό οξύ
2 µg
0.5%
Νιασίνη
0.188 mg
1%
Παντοθενικό οξύ
0.050 mg
1%
Πυριδοξίνη
0.086 mg
7.5%
Ριβοφλαβίνη
0.070 mg
5%
Θειαμίνη
0.069 mg
6%
Βιταμίνη A
66 IU
3%
Βιταμίνη C
10.8 mg
18%
Βιταμίνη E
0.19 mg
1%
Βιταμίνη K
14.6 µg
12%
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο
0%
1 mg
Κάλιο
191 mg
4%
Μέταλλα
Ασβέστιο
10 mg
1%
Χαλκός
0.127 mg
14%
Σίδηρος
0.36 mg
4.5%
Μαγνήσιο
7 mg
2%
Μαγγάνιο
0.071 mg
3%
Ψευδάργυρος
0.07 mg
0.5%
Φυτοχημικά
α-Καροτένιο
1 µg
--
ß-καροτένιο
39 µg
--
Λουτεΐνη-ζεαξανθίνη
72 µg
--

 ΣΗΠΣυνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
Πηγή : USDA National Nutrient data base

Παχαίνουν τα σταφύλια;
Δίνουν 65-80 θερμίδες / 100 γρ, 16.1 γρ υδατάνθρακες και 79.3 γρ νερό, με 0.9 γρ φυτικές ίνεςΕίναι ένα φρούτο με ωραία γεύση και φανατικούς οπαδούςΘέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή η ποσότητα που καταναλώνουμεαφού ένα ισοδύναμο φρούτου για το σταφύλι είναι μόλις οι 12 ρόγες καιόχι ένα ολόλήρο τσαμπί1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο 2 μεγάλα άλλα φρούτα δηλαδή,Η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως. Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως, όπως κια όλα τα άλλα καλοκαιρινά φρούτα,  μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος μας μόνο αν τα υπερκαταναλώσουμε. Έτσι, αν σε ένα διαιτολόγιο μέσης περιεκτικότητας σε θερμίδες συστήνουμε 3-4 ισοδύναμα φρούτα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι 1 ισοδύναμο σταφυλιού=12 ρόγες


Συνιστάται το σταφύλι να καταναλώνεται με τη φλούδα και τα κουκούτσια για να προσλαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά μπορεί κάλλιστα να συνοδευτεί με τυρί όπως φέτα και γραβιέρα ή ακόμα και να μαγειρεύεται μαζί με κρεατικά.
Επιλέξτε σταφύλια που έχουν ρώγες σφιχτές , αλλά ώριμες. (δεν θα ωριμάσουν  περαιτέρω μετά). Το στέλεχος θα πρέπει να είναι σκληρό και σταθερό, χωρίς ίχνη μούχλας. Μην επιλέγετε τα υπερώριμα σταφύλια, γιατί οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σταφύλι δεν έχει ωριμάσει πολύ. Για να δείτε πόσο ώριμο είναι, σηκώστε ένα τσαμπί και τινάξτε το ελαφρά. Οι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Αν πέφτουν, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή είναι πολύ ώριμο.
Συντηρούνται για λίγες ημέρες  σε κεντρικό ράφι. Είναι καλό να αφαιρέσετε την υγρασία των σταφυλιών με απορροφητικό χαρτί και μετά να τα τοποθετήστε σε περφορέ σακούλα.

Συντήρηση στον καταψύκτη

Τοποθετήστε ολόκληρα φρούτα,  σε ένα πιάτο. Όταν παγώσουν, κλείστε τα καλά σε μια  σακούλα ειδική για  καταψύκτη.