Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Εφοριακοί κλέβουν χρήματα από τα ταμεία και μένουν ατιμώρητοι

Η ατιμωρησία στο δημόσιο βασιλεύει και το ρεπορτάζ που παρουσίασε το Mega είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί. Έγγραφη επίπληξη ήταν η… ποινή που επέβαλε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανό σε εφοριακό με βαθμό Α’, ο οποίος ιδιοποιήθηκε 116,353 ευρώ, χρήματα που είχαν δώσει 371 πολίτες για να παραλάβουν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους!


Ποινή «χάδι» και σε προϊστάμενο τελωνείου υπέγραφε παράνομα εικονικούς εφοδιασμούς αλιευτικών σκαφών, εγκρίνοντας τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης. Επίσης, κέρδισε χρήματα εγκρίνοντας τη χορήγηση πετρελαίου χωρίς δασμούς σε βενζινοπώλες. Η ζημιά που υπέστη το δημόσιο από αυτή την πρακτική ήταν 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος όμως τιμωρήθηκε με στέρηση αποδοχών για έξι μήνες.
Ιδιοκτήτης καταστήματος χρημάτισε διευθυντή Πολεοδομίας Αττικής, δίνοντάς του το ποσό τον 8.000 ευρώ προκειμένου να του «σβήσουν» τα πρόστιμα. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, η ποινή του ήταν πρόστιμο ενός μήνα αποδοχών.


Εφοριακός «τακτοποίησε» συγγενείς και φίλους, εμφανίζοντας στις φορολογικές τους δηλώσεις ανύπαρκτες δαπάνες, με συνέπεια να έχουν επιστροφή φόρου 25.022 ευρώ. Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν τρεις μήνες στέρηση αποδοχών.


Ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ατιμωρησίας που υπάρχει το δημόσιο είναι η περίπτωση προϊσταμένου στη ΔΟΥ της Καβάλα και ενός υπαλλήλου, που δεν έκαναν τον παραμικρό έλεγχο σε επιταγές, εντάλματα πληρωμής και στα γραμμάτια είσπραξης, ζημιώνοντας το ταμείο με 394.938 ευρώ. Ο μεν προϊστάμενος αθωώθηκε, ο υπάλληλος τιμωρήθηκε με υποβιβασμό ενός βαθμού.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, έκανε ένσταση επιστρέφοντας τους φακέλους στα δευτεροβάθμια Συμβούλια, ζητώντας αυστηρότερες ποινές.
hbenews
Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: