Greek Products for Exports

Η καλλιέργεια του σπαραγγιού αφέθηκε στην τύχη της


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ 7-5-2011
Υπήρξε πρωτοπόρος αγρότης στην καλλιέργεια σπαραγγιού στο χωριό του, το Πλατύ Ημαθίας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με 60 στρέμματα καλλιέργειας, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 40 στρέμματα. Ο λόγος για το δραστήριο αγρότη, σπαραγγοπαραγωγό κ. Χρήστο Κιρτικίδη, ο οποίος ασχολείται 22 χρόνια με την καλλιέργεια και τα τελευταία 5 έτη αποκλειστικά με το βιολογικό σπαράγγι. Η «Αγροτική έκφραση» βρέθηκε πρόσφατα και συνομίλησε μαζί του, κάνοντας μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Κιρτικίδης στο χωριό του, το Πλατύ Ημαθίας κάποτε υπήρχαν 30 καλλιεργητές σπαραγγιού με σύνολο 1.200 στρεμμάτων, αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο 4 καλλιεργητές.

Στις μέρες μας η καλλιέργεια σπαραγγιού ανά την επικράτεια καλύπτει 40 χιλιάδες στρέμματα που παράγουν 22-23 χιλιάδες τόνους

Σύμφωνα με τον αγρότη, η καλλιέργεια του σπαραγγιού εγκαταλείφθηκε κυρίως λόγω του υψηλού κόστους της ανθρώπινης συγκομιδής, διότι όπως επισημαίνει, χρειάζεται πολλά εργατικά. Συγκεκριμένα απαιτεί πολλές ώρες εργατικών, περίπου το 80% της συγκομιδής σε συνδυασμό με την μέτρια τιμή του προϊόντος.
Τα μηνύματα όμως φέτος για την σπαραγγοκαλλιέργεια, υποστηρίζει ο κ. Κιρτικίδης, είναι πολύ ενθαρρυντικά από όλη την Ελλάδα
Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα-Χαρακτηριστικά
Σχετικά τώρα με τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας ο κ. Κιρτικίδης μας ανέφερε, ότι: δεν χρειάζεται πολύ νερό, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Ανάλογα με καιρικές συνθήκες η υψηλή τιμή προϊόντος μέχρι και 6 ευρώ/κιλό στον αγρότη
Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
Το 80% είναι στην συγκομιδή από εργατικά χέρια (μάζεμα με μαχαίρια, κόψιμο, πλύσιμο, διαλογή, συσκευασία) καθώς και το ότι το 1ο και 2ο έτος δεν έχει παραγωγή
Σχετικά τώρα με τα χαρακτηριστικά ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει:
-Υπάρχει το πράσινο και το λευκό σπαράγγι
- Υγρασία-ζέστη-Λίπανση
-Είναι πολυετής καλλιέργεια
-Μαζεύεται Μάρτη-Απρίλη-Μάη 55 μέρες συγκομιδής
-Μ.Ο. 600 – 800 κιλά αποδόσεις στρεμματικές
-Χρησιμοποιείται νάιλον κάλυψης τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο
-Διάρκεια οικονομικής ζωής τα 13 έτη, μέγιστη απόδοση στο 5-8ο έτος ,
-Υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαιο σε ριζώματα & μηχαν.εξοπλισμό
Ριζώματα(1 στρ. = απαιτεί 1.500 ριζώματα & 1 ρίζωμα = 0,5ευρώ &
μηχανικός εξοπλισμός (τρακτέρ,μηχανήματα)

Περιοχές καλλιέργειας στην Ελλάδα
Ν. Πέλλας (χωριά Γαλατάδες, Κρύα Βρύση,Αγ,Λουκάς,Ακρολίμνη κα)
Ν. Ημαθίας (Πλατύ, Πλάτανος)
Ν. Καβάλας (Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι)
Ν. Ροδόπης (Αμβροσία,Παλλάδιο)
Ν. Έβρου (Τυχερό,Πύθιο)
Ν. Λάρισας (Ομόλιο, Παλαιόπυργος, Αμπελώνας, Βρυότοπος) υπήρχε παλιά αλλά τώρα εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια
Περιοχές της καλλιέργειας στο εξωτερικό:
Ιταλία, Ισπανία (Ανδαλουσία), Γαλία ,Βουλγαρία, Περού (ο βασικός ανταγωνιστή λόγω μικρής τιμής) κα
Το προνόμιο
Όπως υποστηρίζει ο κ. Κιρτικίδης οι έλληνες σπαρογγοκαλλιεργητές έχουν ένα προνόμιο έναντι των ευρωπαίων συναδέλφων και συγκεκριμένα τις καλύτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Αγορά εξωτερικού
Το 90% του προϊόντος πανελλαδικά εξάγεται στην Γερμανία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ευρωπαίους καταναλωτές κυρίως Γερμανούς, εν αντιθέσι με τους έλληνες καταναλωτές οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους δεν το γνωρίζουν.

Φυτοπροστασία
Σχετικά τώρα με τη Φυτοπροστασία της καλλιέργειας ο κ. κιρτικίδης μας αναφέρει ότι χρησιμοποιείται χαλκός, θειάφι και άλλα αναγνωρισμένα βιολογικά σκευάσματα, ενώ για τη λίπανση μόνο οργανικά λιπάσματα.

Τιμή προϊόντος
Σύμφωνα με τον κ. Κιρτικίδη ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού είναι 1,5ευρώ/κιλό (1 ματσάκι=1κιλό) για το συμβατικό, ενώ 30% επιπλέον είναι για το βιολογικό προϊόν και φυσικά η τιμή καθορίζεται ανάλογα με τη διάμετρο. Πάντως την τελευταία 5ετία υπάρχει μείωση τιμών κοντά στο 50%

«Μυστικό» επιτυχίας της τιμής
Ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει ότι το «μυστικό» επιτυχίας στην τιμή είναι …η πρωιμότητα του σπαραγγιού, αν μαζευτεί-συγκομισθεί τέλη Μάρτη-Αρχές Απρίλη (αυτό για να συμβεί πρέπει να έχουμε ζεστό Μάρτη και όχι «γδάρτη» και μπορούμε να φτάσουμε στα 4 και 5ευρώ/κιλό
Συγκομιδή
Το σπαράγγι έχει 55 μέρες συγκομιδής, η κανονική συγκομιδή υπό φυσιολογικές συνθήκες, γίνεται το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά σε καιρικές περιόδους όπως η φετινή, επεκτείνεται και το Μάιο. Οι εργάτες μαζεύουν τα σπαράγγια σε τελάρα, συγκομίζοντάς τα με μαχαίρι, κόβοντας τους βλαστούς..
Ευθύνες πολιτείας
Τέλος για τις ευθύνες της πολιτείας ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει ότι η καλλιέργεια του σπαραγγιού αφέθηκε στην τύχη της, και είναι χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία. Παρόλα αυτά όμως, έχει ελπίδες σημαντικής ανάκαμψης, με τη λύση να μπορεί να τη δώσει η Ελλάδα και ο έλληνας καταναλωτής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τόσο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, όσο και οι αγροτικοί φορείς μια καμπάνια ενημέρωσης, πληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού για τις ευεργετικές, θρεπτικές ιδιότητες του προϊόντος στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε συμβατικό, είτε βιολογικό. Και καταλήγει ο κ. Κιρτικίδης, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έγιναν τέτοιες προσπάθειες για να γνωρίζει και να το ζητάει ο έλληνας καταναλωτής.
Ο Χρήστος Κιρτικίδης είναι από το Πλατύ Ημαθίας 
e-geoponoiWorld's Top 10 Healthiest Fruits


1. Strawberries
Strawberries have high levels of ellagic acid and anthocyanins, and are rich in vitamin C (95 mg per cup) and fiber (3.8 g per cup). Fruits provide lots vitamins and carbohydrates to nourish the body and also add variety to the diet. Apples are a great source of vitamin C, they prevents the growth of harmful bacteria and help fight cancer. Bananas are handy for problems like constipation and diarrhea. Blueberries have a number of health benefits including anti-cancerous, antiviral and anti-inflammatory properties. Mango are other sources of vitamin C. Research has also indicated that these fruits are beneficial for arthritis and other anti-inflammatory conditions because they have a cooling affect on the body. Here are top ten healthiest fruits to keep you fresh, healthy and full of life.

2. Apples
An apple’s 3 g of fiber help you meet your fiber goal of 20 g to 30 g daily. High-fiber diets can lower heart disease risk


3.Oranges 
One orange provides an impressive 50 mg to 70 mg of vitamin C, 40 mcg of folic acid and 52 mg of calcium.

4. Bananas
Bananas are a great source of potassium, which plays a key role in heart health and muscle function. Plus each one has 2 g of fiber.


5. Yellow & purple grapes
  
Offer three heart-guarding compounds: flavonoids, anthocyanins and resveratrol (green grapes are not rich in them)


6. Cherries
                               
A good source of perillyl alcohol, which helps prevent cancer in animals. Heart-protective anthocyanins give cherries their color.


7. Mangoes
A single mango has enough beta-carotene to cover your RDA for vitamin A while racking up 57 mg of vitamin C.


8. Blueberries
Blueberries help prevent and treat bladder infections by making it hard for bacteria to stick to urinary tract walls.


9. Blackberries
This fruit boasts a whopping 10 g of fiber in a single cup.

10. Raspberries


Rich in vitamin C, folate, iron and potassium, raspberries also provide high amounts of insoluble fiber (thanks to all those little seeds) as well as respectable amounts of the soluble fiber pectin, which helps control cholesterol levels. Raspberries are also a good source of ellagic acid and other cancer-fighting antioxidants.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Ελληνικα Πορτοκαλια/ Greek Oranges

Argolis oranges and mandarines are used to said as the best in quality and taste ...
Is it a truth or its just a myth?

In all cases we like the oranges in Argos as indeed the taste is superior.
 We promote the fruits all around the world as from the best all around in Taste.
 We invite you in Argos to check the quality by your own eyes.
This is a private initiative, because we want to show you the positive side of the Greek agriculture, as we are farmers and we cultivate the fruits with Passion & Love allways.E-mail:peloponese@gmail.com

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ευκαιρίες για εισόδημα από τα Αρωματικά Φυτά


 Εισόδημα που μπορεί να ανέλθει στα 8.000 ευρώ σε ετήσια βάση μπορεί να εξασφαλίσει μία καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έκτασης 10 στρεμμάτων, ενώ, παράλληλα με την καλλιέργεια βοτάνων, η παραγωγή αιθέριων ελαίων από τα φυτά με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων σε βάθος τριετίας που μπορεί να προσεγγίσει τα 100.000 ευρώ. Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι μεγάλες, ενώ υπάρχει ένα βασικό πλεονέκτημα των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών σε σχέση με τα περισσότερα άλλα γεωργικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά. Ολα τα οπωροκηπευτικά θα πρέπει να διατίθενται μέσα σε μικρό χρονικό περιθώριο -έως ότου είναι ακόμη αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό-, απευθυνόμενα μάλιστα μόνο σε μία αγορά. Εδώ έγκειται και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα βότανα, τα οποία διατίθενται σε τρεις διαφορετικές αγορές. Πράγμα το οποίο επωφελείται μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών. Η πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών, όπως π.χ. ο βασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο κ.ά., τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές (χύδην, σε ματσάκια, σε γλαστράκια κ.λπ.), στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, των σπιτιών μας κ.λπ. Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των αρωματικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης, είτε σε τζίρο. Η τρίτη, που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες, όμως, και απαιτητικές συνθήκες-, είναι αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία, βέβαια, απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία. Η προοπτική, άλλωστε, σε ορίζοντα τριετίας ετήσιων εσόδων της τάξης των 100.000 ευρώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, χρειάζεται σχεδιασμός, απόκτηση τεχνογνωσίας, προσωπική ενασχόληση σε όλα τα στάδια -καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση, απόσταξη, διακίνηση, εμπορία- πέρα από τα αναγκαία κεφάλαια. Το αδιάθετο υλικό Σε αντίθεση με έναν απλό αγρότη, σε μία σωστή καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αδιάθετο ή να αλλοιωθεί κάποιο προϊόν της, καθώς σε κάθε περίπτωση μετακυλίεται το αδιάθετο υλικό στην επόμενη αγορά - εάν π.χ. δεν διατεθούν ποσότητες νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών αυτές οι ποσότητες δεν χάνονται γιατί εύκολα θα περάσουν από το ξηραντήριο και τον άλλο μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας και στη συνέχεια θα διατεθούν ως ξηρό φυτικό υλικό. Εάν πάλι δεν είναι δυνατό να πουληθούν όλες οι ποσότητες των ξηραμένων φυτικών υλικών, μπορούν εύκολα να αποσταχθούν στην αποστακτική μονάδα και να διατεθούν ως αιθέριο έλαιο. Ο νεοεισερχόμενος παραγωγός προτείνεται να αρχίσει με περισσότερα του ενός είδη: δύο ή τρία ετήσια και τέσσερα ή πέντε πολυετή φυτικά υλικά. Τα ετήσια δίνουν την εμπειρία μέσω του πλήρους κύκλου της καλλιέργειας κατά το πρώτο έτος, από το πολλαπλασιαστικό υλικό έως τη συγκομιδή. Τα πολυετή φυτά αναπτύσσονται, για να δώσουν το μέγιστο και βέλτιστο της παραγωγής τους, συνήθως μετά τον δεύτερο χρόνο. Δεδομένου ότι οι συνήθεις στρεμματικές αποδόσεις των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα μπορούν να κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 150 έως 500 ευρώ ή και πολύ περισσότερο (καθαρά ανά στρέμμα), ανάλογα με το είδος, το μέγεθος της καλλιεργούμενης έκτασης θα προσδιορίσει και την πρόσοδο. Εκτάσεις συνολικά τεσσάρων - πέντε στρεμμάτων είναι συνήθως πάρα πολύ μικρές για πραγματικά έσοδα, διαθέτοντας χύδην ξηρά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Για να είναι κερδοφόρες οι πωλήσεις αυτών των υλικών, θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή τους. Τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται ως νωπά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) ή ξηρά φυτικά υλικά -ως έχουν ή ύστερα από σχετική κατεργασία- ή προορίζονται για περαιτέρω προϊόντα μεταποίησης - υψηλής προστιθέμενης αξίας (αιθέρια έλαια, ή άλλες βιοδραστικές ουσίες). Ολοι οι πιθανοί χειρισμοί μετά τη συγκομιδή έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί προσδίδουν υπεραξία στο προϊόν, όμως πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τα σωστά μέσα, ώστε το τελικό προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας. Συμπερασματικά, τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά είναι προϊόντα που αφήνουν κέρδος, με την προϋπόθεση ότι ο παραγωγός θα ασχοληθεί σοβαρά και θα τηρηθούν οι κανόνες και αρχές για μία ποιοτική παραγωγή. ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Στα 210.000 ευρώ το κόστος δημιουργίας Μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων απαιτεί έκταση τουλάχιστον 90 στρεμμάτων, με το κόστος της επένδυσης να ξεκινά από περίπου 210.000 ευρώ. Ο ιδιαίτερα εξειδικευμένος εξοπλισμός (ξηραντήριο) έχει ένα κόστος της τάξης των 130.000 ευρώ, κύριο στοιχείο του οποίου είναι το ξηραντήριο, από το οποίο διέρχονται οι τόνοι της συγκομιζόμενης χορτόμαζας, και επιπλέον τα μηχανήματα κοπής, καθαρισμού, αποφύλλωσης, ταξινόμησης, διαλογής, συσκευασίας. Το δε κόστος εγκατάστασης ενός αποστακτηρίου για την παραγωγή αιθέριων ελαίων ξεκινά από 80.000 ευρώ περίπου. Οσον αφορά, πάντως, τα απαιτούμενα κεφάλαια, υπάρχει η δυνατότητα επιδοτήσεων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ο παραγωγός ή η ομάδα παραγωγών που εγκαθιστά μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων γίνεται συγχρόνως και επιχειρηματίας, γιατί σπάνια πλέον δίνει το πρωτογενές προϊόν του στον χονδρέμπορο κοψοχρονιά και σε εξευτελιστικές τιμές. Επειδή με τον μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας του έχει πλέον δώσει υπεραξία στο προϊόν του, επιτυγχάνει πολύ υψηλότερες τιμές στις ξένες αγορές και το κυριότερο έχει τη δυνατότητα να διαθέτει τελικά προϊόντα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προδιαγραφές των μεγάλων οίκων εμπορίου της ΕΕ, που διακινούν παγκοσμίως αυτά τα προϊόντα. Προώθηση Η προώθηση και η εμπορία των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και των αιθέριων ελαίων είναι ιδιαίτερα σημαντικές και καθορίζουν ουσιαστικά την οικονομικότητα του όλου εγχειρήματος. Αγορές υπάρχουν και μάλιστα με αρκετά περιθώρια, ώστε να απορροφήσουν την όποια ελληνική παραγωγή. Η είσοδος σε νεόφερτους είναι σίγουρα εφικτή, αλλά και δύσκολη. Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή είσοδο και εδραίωση, ιδιαίτερα στις ξένες αγορές είναι: προϊόντα υψηλής ποιότητας και κυρίως σταθερότητα και συνέχεια στην παράδοση. ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ Συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο: 
•Δημιουργία μικρών ευέλικτων ομάδων που θα θελήσουν να δοκιμάσουν διάφορα είδη αρωματικών φυτών. Η καταγραφή των αυτοφυών αρωματικών φυτών στην ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει οδηγό για τα πρώτα υπό δοκιμή είδη, καθώς θα είναι πιο εύκολος ο εγκλιματισμός τους στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. 
•Εδαφολογικές αναλύσεις για τη γνώση της ποιότητας των εδαφών, αλλά και των ειδών που μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα. 
•Δοκιμαστικές καλλιέργειες σε μικρή έκταση σε διάφορες περιοχές, με συμμετοχή και καθοδήγηση γεωπόνων. 
•Καταγραφή ημερολογιακά του χρόνου απασχόλησης και προσδιορισμός του κόστους παραγωγής ανά είδος και του καθαρού εισοδήματος που μπορεί να προκύψει για τους παραγωγούς. 
•Καταγραφή της απόδοσης σε χλωρό και ξηρό βάρος και ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις των αιθέριων ελαίων. 
•Eρευνα αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό. 
•Τελική επιλογή των ειδών που θα καλλιεργηθούν. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα αγοράς που έγινε, διαπιστώθηκε ότι έχει μεγάλη σημασία το προϊόν από άποψη χαρακτηριστικών αλλά και το αν είναι βιολογικό ή όχι. Για παράδειγμα, η τιμή πώλησης για συμβατική ρίγανη με υψηλή απόδοση σε έλαιο και υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη ξεκινούσε στην Ελλάδα από 1,8 ευρώ το κιλό και έφτανε τα 2,2 έως 2,3 ευρώ για συμβολαιακή γεωργία. Αντίθετα η τιμή στη βιολογική ρίγανη με τα ίδια χαρακτηριστικά κυμαινόταν από 5 έως και 6,5 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλότερες. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μία καλή εναλλακτική πρόταση που θα συμβάλει όχι μόνο στη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος, αλλά και για να εξελιχθεί σε έναν από τους δυναμικούς κλάδους αγροτικής παραγωγής. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ Πολλαπλά οφέλη από την επεξεργασία Χρυσάφι... οι τιμές των αιθέριων ελαίων στο «χρηματιστήριο» των αποδόσεων. Οι οικονομικές αποδόσεις των αιθέριων ελαίων ανά στρέμμα σε ευρώ έχουν μεγάλο εύρος τιμών εξαιτίας των αυξομειώσεων των ποσοστών των διαφόρων συστατικών στο παραλαμβανόμενο αιθέριο έλαιο, που εξαρτώνται βασικά από το πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο έχει επιλεγεί προς καλλιέργεια. Παραδείγματος χάριν, ανάλογα με την ποικιλία του χαμομηλιού, αλλά και ανάλογα με τις συγκεντρώσεις των διαφόρων βιοδραστικών συστατικών του στο αιθέριο έλαιο, αλλά και από τις εφαρμοζόμενες παραμέτρους κατά την απόσταξη, οι τιμές μπορεί να κυμανθούν π.χ. στα 750 ευρώ, στα 630 ευρώ ή ακόμα και στα 400 ευρώ. Για παράδειγμα, το μελισσόχορτο συγκομίζεται με απλή χορτοκοπτική μηχανή, αποδίδοντας 1.200-1.400 κιλά ανά στρέμμα χορτόμαζας, η οποία πρέπει πολύ σύντομα να υποστεί τη σωστή επεξεργασία στην κατάλληλη μονάδα επεξεργασίας ώστε να παραληφθεί τελικό φυτικό προϊόν υψηλής ποιότητας (ολόκληρα φύλλα, υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο, χρώμα κ.λπ.). Αν πρόκειται να διατεθούν μόνο τα φύλλα, πρέπει πρώτα αυτά να αποχωριστούν από την πόα με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό και να ξηρανθούν στο ειδικό ξηραντήριο. Μετά την ταξινόμηση παραλαμβάνονται διαφορετικές ποιότητες, εκ των οποίων η καλύτερη διατίθεται στα 3-6,5 ευρώ ανά κιλό, προσφέροντας μία στρεμματική απόδοση της τάξης των 700-1.100 ευρώ. Από κει και πέρα υπάρχει και η δυνατότητα παραλαβής του αιθέριου ελαίου (που, όμως, βρίσκεται σε πολύ μικρή περιεκτικότητα), του οποίου η τιμή δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, ανέρχεται περίπου στα 4.200 ευρώ ανά κιλό. Υπεραξία Ο στόχος της καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών έγκειται στο να προσδώσει υπεραξία στο συγκομισμένο φυτικό υλικό. Να μην το πουλήσει, δηλαδή, ο παραγωγός π.χ. 0.90-1,10 ευρώ το κιλό ως μπάλα ή χορτόμαζα στον χονδρέμπορο, αλλά να το επεξεργαστεί με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να του προσδώσει υπεραξία. Για να παράγει αιθέριο έλαιο μία τέτοια μονάδα, αρχικά χρειάζεται το εξειδικευμένο πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο θα προσφέρει φυτικό υλικό κατάλληλης ποιότητας για την παραλαβή ενός αιθέριου ελαίου, αποδεκτής σύνθεσης από τις διεθνείς αγορές, που να διαθέτει δηλαδή ορισμένα συστατικά, σε τέτοιες συγκεντρώσεις, ώστε να μπορεί να πωληθεί στην υψηλότερη δυνατόν τιμή. Eτσι συνήθως, αν και μπορεί να εγκατασταθεί το αποστακτήριο συγχρόνως με τον υπόλοιπο εξοπλισμό της μονάδας -και να χρησιμοποιείται για την εξάσκηση του παραγωγού στις αποστάξεις των διαφορετικών φυτικών υλικών-, εντούτοις θα αρχίσει να παράγει εμπορεύσιμα αιθέρια έλαια όταν πρώτα θα έχει τυποποιηθεί η ποιότητα του φυτικού υλικού και όταν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν επεκταθεί αρκετά, ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν με την αναγκαία χορτόμαζα που χρειάζεται ένα αποστακτήριο. Από ροφήματα έως και φάρμακα Οι κυριότερες χρήσεις των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι: Ως ξηρά φύλλα για παρασκευή ροφημάτων, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, στην κονσερβοποιία, τη ζαχαροπλαστική καιστη φαρμακευτική. Παραδείγματα αρωματικών φυτών που δίνουν δρόγη είναι: μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, βασιλικός, δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθο, θρούμπι, μελισσόχορτο, μαντζουράνα, κρεμμύδι, κορίανδρος, γλυκάνισο, ρίγανη, λουίζα, αρχαγγελική, σκόρδο, φασκόμηλο, χρένο. 
 Μία ενδιαφέρουσα χρήση των αρωματικών φυτών είναι η χρήση τους ως φυσικά αντιοξειδωτικά τροφίμων. Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η χρήση των αιθέριων ελαίων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Σήμερα η χρήση τους βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. 

 Πληροφορίες: Κέντρο Γεωργικής Ερευνας Βόρειας Ελλάδας, ΕΘΙΑΓΕ. Τηλ. 2310 471110 Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "Δήμητρα" Πατησίων και Ανδρου Τ.Κ. 11257 Τηλ: 2108231277. 
 (Πηγή: eisodima.gr- http://www.e-geoponoi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tα εξώφυλλα των εφημερίδων..

my song

Wonderful Life!

Favorite Songs...by Maiza...

VIP!!!