Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Μήλα και φράουλες «διώχνουν» τα κιλά της ηλικίας


Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μετά τα 40 μπορεί να προστατεύει από τη συσσώρευση περιττών κιλών λόγω ηλικίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο έχει σημασία ποια είδη τρώει κανείς, καθώς τη σιλουέτα μας ως φαίνεται ωφελούν όσα περιέχουν συγκεκριμένα είδη φλαβονοειδών.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν σε διάφορες συγκεντρώσεις τα περισσότερα φυτά και, επομένως, φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στις οποίες αποδίδονται πολλές από τις ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με την ανάλυση του σωματικού βάρους και της διατροφής 124.086 ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι την αύξηση του βάρους εμποδίζουν κυρίως τρία είδη φλαβονοειδών: οι ανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες και τα φλαβονοειδικά παράγωγα όπως οι τανίνες.

Οι ανθοκυανίνες είναι οι φυτοχημικές ουσίες που προσδίδουν χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μωβ χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπλε μούρα, τα μαύρα και κόκκινα σμέουρα, τα βατόμουρα, οι μαύρες και κόκκινες σταφίδες, οι φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο λάχανο κ.λπ.

Στην παρούσα μελέτη, οι ανθοκυανίνες που κατανάλωναν οι εθελοντές προέρχονταν κυρίως από βατόμουρα και φράουλες.

Αντίστοιχα, τα άλλα φλαβονοειδή υπάρχουν σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά όπως το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούρα και το τσάι, αλλά στην συγκεκριμένη μελέτη προέρχονταν κυρίως από το τσάι και τα μήλα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε τρεις ομάδες εθελοντών οι οποίοι συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε ισάριθμα ερευνητικά προγράμματα των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους εθελοντές τους επί 24 χρόνια, ενώ ανά τετραετία τους ζητούσαν να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και ανά διετία να αναφέρουν πόσο ήταν το σωματικό βάρος τους.

Κατά την έναρξη της περιόδου παρακολούθησης, η μέση ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 36,3 έως 48,5 ετών, αναλόγως με το ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο μία άλλη μελέτη η οποία είχε δείξει ποια φρούτα και λαχανικά μάς παχαίνουν και ποια μας αδυνατίζουν.

Βατόμουρα, κουνουπίδι και αποξηραμένα δαμάσκηνα, λ.χ., είναι τρία απ’ όσα ευνοούν το αδυνάτισμα, ενώ καλαμπόκι, αρακάς και πατάτες το υπονομεύουν.
source:freebody.gr

Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: