Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ολική φραγή στα κλεμμένα κινητά τηλέφωνα. Κλείδωμα συσκευής σε περίπτωση κλοπής.


Φραγή στις κλοπές κινητών τηλεφώνων βάζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θέτει σε άμεση εφαρμογή το κλείδωμα της συσκευής σε περίπτωση κλοπής.
Σύμφωνα με την απόφαση οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα προχωρούν σε φραγή από το δίκτυό τους για τα κινητά τηλέφωνα που έχουν κλαπεί, μετά από γραπτή αίτηση του κατόχου της συσκευής ο οποίος θα αναφέρει τον μοναδικό αριθμό IMEI (International Mobile Equipment Identity) που τη συνοδεύει.
Αυτό προϋποθέτει ο χρήστης να γνωρίζει το μοναδικό κωδικό της συσκευής του, τον οποίο μπορεί πολύ εύκολα να βρει πληκτρολογώντας *#06# και να τον διατηρήσει κάπου.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά σε κανένα ελληνικό δίκτυο αλλά και σε ορισμένα δίκτυα του εξωτερικού μετά από αίτημα του παρόχου.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας,οι οποίες, όπως προβλέπεται στην απόφαση, θα τηρούν λίστες με τους αριθμούς IMEI των κλεμμένων συσκευών για να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ο κανονισμός.
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση η εγγραφή του IMEI ενός κινητού στη λίστα των εταιρειών πραγματοποιείται μετά από σχετική έγγραφη αίτηση του χρήστη, ο οποίος δήλωσε νομίμως την κλοπή της συσκευής του, εκτός και αν ο Κωδικός ΙΜΕΙ δεν είναι έγκυρος είτε αν συνδέεται με περισσότερους από 4 τηλεφωνικούς αριθμούς τουλάχιστον σε ένα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Κάθε πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αποστέλλει ανά εβδομάδα στους υπόλοιπους παρόχους τους κωδικούς IMEI κλεμμένων συσκευών των χρηστών του καθώς και τον αύξοντα αριθμό εβδομάδας με βάση την οποία έγινε η εξέταση.
Η ενημέρωση των λιστών με τους Κωδικούς IMEI κλεμμένων συσκευών των χρηστών θα υλοποιηθεί το αργότερο εντός πέντε μηνών.

http://www.imerisia.gr/

Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: