Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Στο "σφυρί" ολόκληρη η Ελλάδα!!!!!!!!!!


 Στο "σφυρί" ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση πλήθος ακινήτων και παραλιών, δίνοντας "γη και ύδωρ" σε ιδιώτες, οι οποίοι θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τα "δώρα" αυτής. Τα παραπάνω αφορούν όλη την επικράτεια, καθώς εδώ και καιρό έχουν "περάσει" στο ΤΑΙΠΕΔ πολλές εκτάσεις, οι οποίες ετοιμάζονται για "αξιοποίηση". Μπορεί ο τρόπος και ο χρόνος να μην είναι καθορισμένοι αυτή τη στιγμή, όμως το σίγουρο είναι ότι τα αναφερόμενα έχουν περιέλθει στα "χέρια" του Ταμείου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η "πρεμούρα" της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Οικονομικών να "τρέξει" το σχετικό σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς, το οποίο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας έναντι της τρόικας, όπως αποκάλυψε η Κομισιόν, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψηφίου Νίκου Χουντή.
Τα "πωλητήρια" ανά την Ελλάδα
Στο «πωλητήριο», που έχει αναρτήσει εδώ και καιρό τοΤΑΙΠΕΔ, ξεχωρίζουν στη Θεσσαλονίκη η στοά Μοδιάνοκαι η Σαλαμίνα, ενώ στη Χαλκιδική οι εκτάσεις σεΚαλαμίτσι και Πόρτο Κουφό. Επίσης, περιλαμβάνονται δώδεκα ακίνητα στην Πλάκα, μεταξύ των οποίων το κινηματογραφικό σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου στην οδό Τριπόδων, αλλά και δίπατα σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα, όπως αυτό στη Θέσπιδος και Ραγκαβά.
Όσον αφορά την επικράτεια ξεχωρίζουν:
* Μυρτούλα παραλία, περιοχή Κάτω Αχαΐα, Δυτική Αχαΐα
* Κορφοχύλια, περιοχή Μαγούλιανα, Δήμος Γορτυνίας, Αρκαδία
* Άγιοι Ανάργυροι, περιοχή, Δήμος Ερμιόνης, Αργολίδα, Πελοπόννησος
* Κορωνησία, περιοχή, Άρτα
* Καλαμίτσι, Δήμος Σιθωνίας, Χαλκιδική
* Νέα Προποντίδα, Νέα Ηράκλεια, Χαλκιδική
* Νέα Φώκαια, περιοχή, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική
* Περιοχή Πόρτο Κουφό, Τορώνη, Δήμος Σιθωνίας, Χαλκιδική
* Περιοχή Φιλίζι, κοντά στη Νάουσα, Πάρος, Κυκλάδες
* Αποκοφτό ή Αγία Κυριακή, περιοχή Άγιος Ιωάννης, Τήνος, Κυκλάδες
* Ιξιά, Ρόδος, Δωδεκάνησα

Η Ελαφόνησος και οι σφοδρές αντιδράσεις

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί το ζήτημα της Ελαφονήσου. Κάτοικοι και φορείς του μικρού παραδεισένιου νησιού της Πελοποννήσου βρίσκονται στα χαρακώματα εξαιτίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών να βγάλει στο σφυρί τις διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου, οι οποίες φέρονται να εντάχθηκαν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο, με τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura. Η Ελαφόνησος φέρεται να μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στοΣαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382). Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!
Βέβαια, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε για την Ελαφόνησο, το Ταμείο Αξιοποίησης υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ότι «η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες». Επίσης, τονίζει ότι οι χρήσεις που αναφέρονται στη λίστα προς πώληση είναι «ενδεικτικές» και «σε κάθε περίπτωση αφορούν ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη». Όπως ξεκαθαρίζει, εξάλλου, πριν την όποια αξιοποίηση θα γίνει κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την οποία γνωμοδοτεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και δημόσια διαβούλευση και ανοικτός διάλογος με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Πάντως, η ουσία είναι πως οι πωλήσεις είναι στον δρόμο...

ΠΗΓΗ ¨http://www.avgi.gr/
Share 

Δεν υπάρχουν σχόλια: