Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Το ελαιόλαδο καταστέλλει τα γονίδια των καρδιοπαθειών

Τα οφέλη που παρέχει στην καρδιαγγειακή υγεία η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οφείλονται σε συστατικά του παρθένου ελαιολάδου, τα οποία καταστέλλουν ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, αναφέρει η Επιθεώρηση «BMC Genomics».



Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, στην Ισπανία, με επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Πέρεζ-Χιμένεθ, διερεύνησαν πόσο επηρεάζει τη λειτουργία των γονιδίων 20 εθελοντών με μεταβολικό σύνδρομο μία διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες.


Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα θρεπτικών συστατικών τα οποία ανευρίσκονται στο ελαιόλαδο, ιδίως στο έξτρα παρθένο. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο ορισμένων διαταραχών που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία (λ.χ. υπέρταση μαζί με κοιλιακή παχυσαρκία, χαμηλή «καλή» ή HDL χοληστερόλη και αυξημένο σάκχαρο).


Οπως διαπίστωσαν, οι πολυφαινόλες κατέστελλαν τα γονίδια της φλεγμονής _ και η φλεγμονή αποτελεί κοινή συνιστώσα στη στεφανιαία νόσο και την παχυσαρκία. «Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη σχέση μεταξύ φλεγμονής, παχυσαρκίας και διατροφής και δείχνουν ότι το παρθένο ελαιόλαδο θωρακίζει την υγεία», δήλωσε ο δρ Πέρεζ-Χιμένεθ.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: