Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ποιοι φάκελοι πολιτικών πάνε στον Εισαγγελέα

Η αποστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του μηχανισμού στήριξης για υποθέσεις κατασπατάλησης του ελληνικού πλούτου που θα πάει στον εισαγγελέα, θα κρίνει και την πορεία της κυβέρνησης, στη λαϊκή απαίτηση περί τιμωρίας των υπευθύνων.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ήδη ο Παύλος Γερουλάνος απέστειλε ήδη στον εισαγγελέα πέντε υποθέσεις (Τουριστικά Ακίνητα, ΕΡΤ κτλ). Τον ακολούθησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης με φάκελο που περιέχει υπέρογκα τέλη κινητής τηλεφωνίας, για τηλεφωνήματα που δεν έχουν σχέση με την υπηρεσία, ενώ πολλές από αυτές τις κλήσεις πραγματοποιήθηκαν προς «ροζ» τηλέφωνα.
Εξάλλου, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή θα αποστείλει στον εισαγγελέα την υπόθεση της ΑΓΡΟΓΗΣ ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών ότι δόθηκαν «μίζες» για τη ναυπήγηση του υποβρυχίου που γέρνει, του «Παπανικολής».
Την ίδια στιγμή, άμεση κάθαρση και διαφάνεια στον πολιτικό βίο της χώρας ζήτησαν επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, 48 νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας την επιβολή αυστηρών ελέγχων πόθεν έσχες για όλους όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και κυρώσεις σε όσους εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να πλουτίσουν.
Στην επιστολή τους οι βουλευτές της συμπολίτευσης κάνουν λόγο για κοινωνική απαίτηση, αλλά και απαίτηση σύσσωμης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να διασωθεί το πολιτικό τους ήθος και να αποκατασταθεί η βουλευτική τους υπόσταση.
«Εμείς μπορούμε και επιβάλλεται να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυστηρού ελέγχου του πόθεν έσχες και κυρίως του πόθεν, για εκείνους που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα, ξεκινώντας πρώτα από την ίδια τη Βουλή και για όλους εκείνους που διετέλεσαν πρώην και νυν, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί γραμματείς περιφερειών, διοικητές, πρόεδροι και διευθυντές οργανισμών και λοιπών φορέων και όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες», επισημαίνουν στην επιστολή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν ότι «όπου και για όποιους διαπιστωθεί απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να δρομολογείται η κατάσχεσή τους και να αποδίδονται στο κράτος».
Στο μεταξύ, την τροποποίηση, στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμα, του νόμου περί ευθύνης υπουργών προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναφέρει, θα υπάρξουν οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ οριστική αλλαγή στο νόμο θα γίνει με αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι στο νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπεται δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, ενώ οι πολιτικοί θα χάνουν τα αξιώματά τους αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρίες.
Αναφέρει μάλιστα ότι θα εισηγηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του "Πόθεν Εσχες" και δίωξης "μαύρου χρήματος" .
hbnews.gr
Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: