Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Οι Αθηναίοι θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή

Οι κάτοικοι των πόλεων στη Μεσόγειο θα υποφέρουν περισσότερο από κύματα καύσωνα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με την Αθήνα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πόλεων στις οποίες θα συντελεστεί η σοβαρότερη αλλαγή στους δείκτες υγείας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Επιστημών στο ETH της Ζυρίχης.

Στη μελέτη -την οποία δημοσίευσε η επιθεώρηση Nature Geoscience - διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ο αριθμός των κυμάτων καύσωνα θα αυξηθεί πιθανά, στη Μεσόγειο, από την περίοδο 2071-2100 και μετά, σε σχεδόν τρία κάθε καλοκαίρι, από ένα κάθε τρίτο καλοκαίρι την περίοδο 1961-1990.
Αναμένεται, επίσης, να αυξηθεί σε περίπου 16 το χρόνο - από 1,6 την περίοδο 1960-1990 - ο αριθμός των ημερών του μεσογειακού θέρους με θερμοκρασίες πάνω από 40,6 βαθμούς Κελσίου. Το όριο αυτό θεωρείται στις ΗΠΑ κριτήριο για προειδοποίηση για κινδύνους στη δημόσια υγεία.
"Ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, όπως οι αστικές περιοχές των Αθηνών, του Βουκουρεστίου, της Μασσαλίας, του Μιλάνου, της Ρώμης και της Νάπολης θα βιώσουν τις πιο σοβαρές αλλαγές στους δείκτες υγείας", επισημαίνουν οι επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη.
Σε δηλώσεις του στο Ρόιτερ, ο επικεφαλής επιστήμων της μελέτης Έριχ Φίσερ είπε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να αυξήσει τους κινδύνους, σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, για την υγεία όσων έχουν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.
Από την άλλη, βελτιωμένες προγνώσεις καιρού μπορούν να διασφαλίσουν την παραμονή των πιο ηλικιωμένων και πιο νέων στη σκιά και την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ύδατος εκ μέρους τους. Επίσης, η χρήση των κλιματιστικών μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και να διαδοθεί ευρύτερα, υπογράμμισε ο Φίσερ.
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που σημειώνει με ακρίβεια ευρωπαϊκές περιοχές όπου η άνοδος της θερμοκρασίας θα συμπέσει με αύξηση της υγρασίας, με υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και με παρατεταμένους καύσωνες, παράγοντες που επιδεινώνουν τα προβλήματα υγείας.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα σημαίνει μεγαλύτερη υγρασία στην ατμόσφαιρα στην περιοχή της Μεσογείου, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της υπερβολικής ζέστης με την εφίδρωση και οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα θα κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο.
"Βλέπουμε σε όλο το μήκος των ακτών της Μεσογείου καθώς και σε κοιλάδες που διασχίζουν ποταμοί, όπως ο Πάδος και ο Δούναβης, τις πιο σοβαρές αυξήσεις του αριθμού των ημερών με επικίνδυνες συνθήκες υγείας", είπε ο επικεφαλής επιστήμων της μελέτης.
nooz.gr
Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: