Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων

Τα πρώτα δύο προγράμματα επιδοτήσεων ετοιμάζεται να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, πιθανότατα εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Θα έχουν αξία 160 εκατ. ευρώ περίπου και αποτελούν την πρώτη... γεύση του ενός πακέτου δράσεων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί έως το καλοκαίρι.

* Το πρώτο πρόγραμμα θα έχει αξία 100 εκατ. ευρώ περίπου. Αποτελεί τον έκτο κύκλο επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ενδιάμεσος υλοποίησης θα είναι οι τράπεζες, οι οποίες θα δέχονται αιτήσεις και θα μοιράζουν τις επιδοτήσεις. Χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 διαχειριστικές χρήσεις.

Αυτή τη φορά σχεδιάζεται να υπάρχουν δύο πρωτοτυπίες. Αφ' ενός η προκήρυξη δεν θα αφορά όλους τους κλάδους (μεταποίηση, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο), αλλά μόνο τη μεταποίηση. Συστήθηκε να γίνει αυτό για να υπάρχει εξειδίκευση σε κάθε προκήρυξη. Αφ' ετέρου σχεδιάζονται ειδικά κίνητρα για τη διατήρηση και πιθανόν την αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ακόμη 100 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθούν τις επόμενες εβδομάδες για άλλους κλάδους. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ολοκληρώνει την αξιολόγηση των σχεδίων που κατέθεσαν αιτήσεις μέσα στο 2009 (πέμπτος κύκλος). Εκτιμάται ότι οι συμβάσεις θα γίνουν μέσα στον Μάιο και θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ περίπου.

Και «πράσινα»

* Επιπλέον 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω προγράμματος που και αυτό αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και θα αφορά δράσεις πράσινης επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό το πρόγραμμα θα γίνει μέσω συνεργαζόμενων τραπεζών.

* Παράλληλα, σχεδιάζονται προγράμματα, μέσω των οποίων θα δοθούν επιδοτήσεις συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και θα στοχεύουν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, με στόχο να επιδοτήσουν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, αναβάθμιση γνώσεων κ.λπ.

Συνολικά εντός του έτους προγραμματίζονται και άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων ή υπό ίδρυση εταιρειών συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όμως και «χρέη» προς επενδυτές που ολοκλήρωσαν σχέδια τα προηγούμενα χρόνια (από το 2007 και μετά), αλλά ουδέποτε πληρώθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πρόκειται για πληρωμές του αναπτυξιακού νόμου και χρηματοδοτήσεις προς μικρομεσαίους όλων των κλάδων. Θα πληρωθούν, επίσης, οι δικαιούχοι των προκηρύξεων του 2009, δηλαδή της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, για την οποία θα διατεθούν 15 εκατ. ευρώ (οι αξιολογήσεις των σχεδίων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Μάρτιο).

Επίσης, για δράσεις της του Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης θα δοθούν 200 εκατ. ευρώ. Νέα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα χρηματοδοτηθούν με 60 εκατ. ευρώ. Δράσεις κατάρτισης, εκπαίδευσης και χρηματοδότησης της απασχόλησης σε επιχειρήσεις θα λάβουν 410 εκατ. ευρώ.

E-Net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tα εξώφυλλα των εφημερίδων..

my song

Wonderful Life!

Favorite Songs...by Maiza...

VIP!!!