Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΗΝ. ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ - *Προ των θυρών η επιλογή περιοχής για 4 αντιδραστήρες

Οι πρωτοι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες των ΗΑΕ θα κατασκευαστούν όλοι σε μια περιοχή όπως είπε εκπρόσωπος της Nuclear Energy Corporation (ENEC) προσθέτοντας οτι το επιλεγμένο σημείο θα ανακοινωθεί σύντομα.


«Εξετάζουμ ένα αριθμό απο πιθανά σημεία αλλά η πρώτη «ομάδα» αντιδραστήρων θα βρίσκεται σε μια περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Fahd Al Qah’tani στην Gulf News στο περιθώριο του Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Ατομικής Ενέργειας.

Πηγές της ENEC αναφέρουν οτι το μέρος στο οποίο θα γίνει η κατασκευή θα είναι κοντά σε θάλασσα, ενώ ο Mohammad Al Hammadi, διευθυντης της ENEC είχε πει πως υπάρχουν 10 υποψήφιες περιοχές.

Ο εκπρόσωπος της ENEC, Al Qah’tani, είπε πως το κόστος κατασκευής παραμένει στα 20,4 δις δολάρια παρά τα δημοσιεύματα που ανεβάζουν τον προϋπολογισμό στα 40 δις. Της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει τους αντιδραστήρες ηγείται η νοτιοκορεατική, Kepco.

Αναλυτές πάντως λένε πως το τοπίο στο θέμα του προϋπολογσιμού δεν είναι τόσο ξεκάθαρο καθώς η ENEC ενδέχεται να αποσκοπεί στην υπογραφή και μελλοντικού συμβολαίου για το κομμάτι της λειτουργίας των αντιδραστήρων.

Τα Εμιράτα κατασκευάζουν τους συγκεκριμένους αντιδραστήρες για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, οι οποίες το 2020 αναμένεται να φτάσουν στα 40.000ΜW έναντι 16.000 MW που είναι σήμερα.

http://www.middleeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: