Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΠΑΝΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΝΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ. ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΠΟ, ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ.

Από τις σημερινές απαντήσεις του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή, σε επίκαιρες ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης

Πληρώνουμε το λογαριασμό μιας επικίνδυνης εξαετούς εξουσίας. Το ελληνικό κράτος λύγισε υπό το βάρος της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Η ζημιά που έγινε είναι ανυπολόγιστη. Αν κάποιος έφταιξε, να του αποδοθούν ευθύνες, όποιος κι αν είναι.

1. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Λύγισε το ελληνικό κράτος, υπό το βάρος της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Το αποτέλεσμα, το βλέπουμε. Η Ελλάδα βρέθηκε αδύναμη, ευάλωτη, αναξιόπιστη. Προσφερθήκαμε ως το αδύναμο θύμα, ως το εύκολο πειραματόζωο, απροστάτευτοι, στις άγριες διαθέσεις των αγορών, αλλά και της έλλειψης βούλησης της Διεθνούς Κοινότητας να αντιδράσει αποτελεσματικά απέναντι στις ορέξεις αυτών των αγορών.

2. Η ζημιά που έγινε, είναι ανυπολόγιστη. Κατάφερε να μοιάζει η Ελλάδα αναξιόπιστη, αναξιόχρεη και φυγόπονη. Ποια εμπιστοσύνη να εμπνεύσει η χώρα, της οποίας η κυβέρνηση παραπλανά με τόσο χονδροειδή τρόπο τη Διεθνή Κοινότητα, αλλά και τον ίδιο το λαό; Πρέπει λοιπόν να γυρίσουμε σελίδα. Να βάλουμε οριστικό τέλος σε πρακτικές ανευθυνότητας, συγκάλυψης και κουκουλώματος. Να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που θέτει κάθε μέρα ο πολίτης, ο οποίος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα: «Μα καλά, σ' αυτή τη χώρα δεν φταίει κανείς;» «Δικαιοσύνη», μου λένε και στο εξωτερικό, «δεν υπάρχει στη χώρα σας;» Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι. Αν κάποιος έφταιξε, να του αποδοθούν ευθύνες, όποιος και αν είναι αυτός.

Σήμερα το χρέος μας είναι να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος. Το δίλλημα είναι: θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει ή θα αντιδράσουμε; Οι πράξεις και οι παραλείψεις των προηγούμενων ετών, οδηγούν σήμερα εκ των πραγμάτων σε βίαιες αλλαγές και αναγκαστικές περικοπές κεκτημένων. Με όποιο κόστος και πόνο, θα τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το εθνικό μας χρέος.

1. Τώρα είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα. Αυτή την ευθύνη εγώ αισθάνομαι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα, που πιστεύει ότι θέλαμε να έρθουμε στην εξουσία, για να πάρουμε σκληρές αποφάσεις απέναντι στον Ελληνικό λαό. Αλλά σήμερα, είναι άλλο το χρέος μας. Να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να σκεφτούμε μόνο την επιβίωση της πατρίδας. Το δίλημμα σήμερα είναι ένα: θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει ή θα αντιδράσουμε; Θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους να μας πνίξουν ή θα πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια; Η στιγμή είναι ιστορική. Δεν αφήνει περιθώρια για υπεκφυγές, για δημαγωγίες και λαϊκισμούς.

2. Καμία άλλη χώρα δεν θα πληρώσει για τα χρέη τα δικά μας. Κανείς άλλος, εκτός από εμάς, δεν μπορεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Σε τελευταία ανάλυση, είναι και θέμα τιμής και περηφάνιας για τη χώρα μας, να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας. Και βέβαια, δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε σε έκτακτα μέτρα. Χρέος δικό μας, είναι να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα, να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να ανατρέψουμε παθογένειες δεκαετιών. Αυτό το δύσκολο έργο επιλέγουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να ηγηθούμε σε αυτό τον αγώνα της δύσκολης αναγέννησης της χώρας μας.

Δύο, και παράλληλοι, οι στόχοι μας: να σώσουμε την Ελλάδα από την κρίση, και να προωθήσουμε ριζικές ανατροπές που χτυπούν τα προβλήματα στη ρίζα τους. Σε αυτή την προσπάθεια οι έχοντες θα συμβάλλουν, αναλαμβάνοντας αυξημένο βάρος.

1. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, κινήθηκε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μέγιστη δυνατή προστασία των αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, έχοντας δύο παράλληλους στόχους:

να σώσουμε την Ελλάδα από την κρίση που την απειλεί,


να προωθήσουμε ριζικές ανατροπές και βαθιές αλλαγές, που χτυπούν τα προβλήματα στη ρίζα τους, για να μην ξαναβρεθούμε εδώ όπου είμαστε σήμερα.


2. Αυτό που διασφαλίζουμε, αυτό που κάνουμε σε κάθε μας πράξη, αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες, είναι ότι όλοι θα συμβάλλουν αναλογικά. Δεν θα πληρώσουν την κρίση μόνον εκείνοι που έχουν τις λιγότερες ή και καμία ευθύνη για τη δημιουργία της. Οι έχοντες θα συμβάλλουν, αναλαμβάνοντας αυξημένο βάρος.


3. Θέλω από εδώ, από το βήμα της Βουλής, να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι, οι κόποι του θα πιάσουν τόπο. Όταν βγούμε από αυτή την καταιγίδα, θα βγούμε πιο δυνατοί και πιο σίγουροι, με το κεφάλι ψηλά. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε, γι' αυτό δίνουμε μάχη παντού, σε όλα τα διεθνή φόρα, στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, παντού.


Κάποιοι επιμένουν να ισοπεδώνουν τα πάντα και να μας ταυτίζουν με τη Ν.Δ. Σε 4-5 μήνες έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη από τη συντήρηση.

Καταλαβαίνω την προσπάθεια ισοπέδωσης για το τι είμαστε εμείς και τι είναι η Νέα Δημοκρατία. Εμείς όμως, μέσα σε 4-5 μήνες, προωθήσαμε θέματα που δίνουν το στίγμα της διαφορετικής μας πολιτικής...

Διαφάνεια παντού. Ενισχύεται η διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και λίγες ίσως στον κόσμο, που θα εφαρμόσουν τόσο διάφανο σύστημα, ώστε όλες οι υπογραφές όλων των Υπουργών και δημοσίων λειτουργών να βρίσκονται στο διαδίκτυο. Γιατί δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση; Αυτή δεν είναι μια μεγάλη διαφορά;


Φορολογικό σύστημα: δεν αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα; Δεν προχωράμε σε ένα τελείως διαφορετικό φορολογικό νομοσχέδιο, που επιβάλει βάρη σε εκείνους που έχουν και κατέχουν, και αναδιανέμει πιο δίκαια τον πλούτο που παράγεται σ' αυτή τη χώρα; Είναι το ίδιο με αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης;

Ο «Καλλικράτης», μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, που δεν τόλμησε κανένας παλαιότερα να κάνει.

Το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών, για να χτυπήσουμε την ανεργία των νέων.

Το επίδομα αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους, με έκτακτη εισφορά στους έχοντες και κατέχοντες. Ούτε αυτό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

http://www.pasok.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: