Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΛΙΒΥΗ - *Κλειστή η Λιβύη για τους Ευρωπαίους !!!!

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Γκαντάφι, απαγόρευσε στους περισσότερους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν στη χώρα, κλιμακώνοντας ξαφνικά την διαμάχη του με την Ελβετία, που διαρκεί ήδη δύο χρόνια.


Η απόφαση του Λίβυου ηγέτη αφορά τις χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν.


Ο Γκαντάφι ξάφνιασε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι άρχισαν να ψάχνουν για τις λεπτομέρειες της απόφασης καθώς υπάρχουν ερωτήματα τόσο για την παραμονή των Ευρωπαίων διπλωματών αλλά και των επιχειρηματιών που βρίσκονται ήδη στη Λιβύη για επαγγελματικούς λόγους.


Οι Λιβυκές Αρχές κάλεσαν τους πρέσβεις των Ευρωπαϊκών χωρών για να τους ενημερώσουν, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ήδη οτι στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Λιβύη απαγορεύεται η είσοδος.


Εφημερίδα της Λιβύης έγραψε οτι η χώρα είχε προειδοποιήσει για τη λήψη αυτών των μέτρων, μετά την απόφαση της Ελβετίας να δημιουργήσει λίστα με 180 Λίβυους ανεπιθύμητους στη χώρα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η οικογένεια Γκαντάφι.


Η κόντρα Ελβετίας – Λιβύης, ξεκίνησε το 2008 όταν ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Χάνιμπαλ, συνελήφθη μαζί με τη σύζυγο του σε πολυτελές ξενοδοχείο της Γενεύης με την κατηγορία της βιαιοπραγίας. Ο νεαρός Γκαντάφι αφέθηκε ελεύθερος και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Οι Ελβετικές αρχές αργότερα συνέλαβαν και δύο Λίβυους επιχειρηματίες.


Το καλοκαίρι ο Ελβετός πρόεδρος, Hans Rudolf Merz, επισκέφθηκε τη Λιβύη και ζήτησε συγγνώμη για τη σύλληψη του Χάνιμπαλ, ωστόσο δεν κατάφερε να πετύχει και την αποφυλάκιση δύο Λίβυων επιχειρηματιών.


Σύμφωνα με τα Λιβυκά ΜΜΕ, ο Γκαντάφι είχε προειδοποιήσει την Ελβετία ζητώντας την απόσυρση της λίστα.


πηγη http://middleeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: